Sağlık Haberleri

Sağlık haberleri kategorisi, sağlık sektöründeki en güncel gelişmeleri ve bilgileri sizinle buluşturuyor. Profesyonel doktorlar, özel hastaneler, klinikler ve saç ekim merkezleri gibi sağlık alanındaki önemli haberleri içeren bu kategori, uzman doktorların tedavi önerileri, şehir hastaneleri hakkında detaylı bilgiler, sağlık sektöründeki klinik yatırımları ve sağlık kuruluşlarının tanıtımlarını içeriyor. Sağlığınıza dair doğru bilgiler ve tedavi seçeneklerine dair önerilerle donatılmış bu kategori, okuyuculara sağlıklı yaşam konusunda değerli içgörüler sunuyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Şule Turan Akyol, el ayak ağız hastalığının ellerde, ayaklarda ve ağız içinde büllöz lezyonlarla kendini gösteren viral bir hastalık olduğunu belirtti. Özellikle 2-6 yaş arası çocuklarda sık görülen bu hastalık, nadiren erişkinlerde de rastlanabilir ve yüksek bulaşıcılığı nedeniyle çocuk gruplarında salgınlara neden olabilir.

Liv Hospital Ankara Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Altan Kaman, refraktif cerrahi hakkında bilgi vererek, uzak ya da yakını net görebilmek için kullanılan gözlük ve kontakt lenslerin, refraktif cerrahi yöntemleri ile ortadan kaldırılabileceğini belirtti. Dr. Kaman, refraktif cerrahinin genel olarak excimer lazer, fakik iol ve şeffaf lens cerrahisi gibi yöntemlerle gerçekleştirildiğini ifade etti.

Çakmak Erdem Hastanesi’nden Op. Dr. Buğra İçli, hematüri ve mesane tümörleri hakkında önemli bilgilendirmelerde bulunarak, bu iki durumun ciddi sağlık sorunlarına işaret edebileceğini vurguladı. Özellikle 45-50 yaş üstü bireylerde daha yaygın olarak görülen hematüri (idrarda kan) ve mesane tümörlerinin erken teşhis edilmesinin tedavi sürecinde kritik bir rol oynadığını belirtti.

Türkiye’de mide kanseri, erkeklerde görülen kanserlerin %7,4’ünü, kadınlarda ise %6’sını oluşturarak önemli bir sağlık sorunu teşkil etmektedir. Liv Hospital Samsun Genel Cerrahi ve Medikal Onkoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Serdar Yol, mide kanserinin sinsi bir şekilde ilerleyebileceğini ve genellikle erken evrelerde belirti vermeden seyrettiğini vurguladı.

Liv Hospital Gaziantep Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Teker, kanser tedavisindeki yenilikler hakkında önemli bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Teker, onkolojinin tıp branşları içinde en hızlı gelişen alanlardan biri olduğunu belirterek, “Tedavilerde çığır açan gelişmeler yaşanıyor. Kanser tedavisinde birçok yenilik var. Bugün son evrede tanı alıp 1 yılı zor geçer dediğimiz hastalıklarda bu sürenin 4-5 seneye çıktığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yurt genelinde artan sıcaklıklarla birlikte uzmanlar sıcak çarpması konusunda vatandaşları uyarıyor. Biruni Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alihan Oral, sıcak çarpmasının hayati tehlike arz edebileceğini belirterek, korunma yollarını aktardı. Özellikle 12.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerektiğini vurgulayan Oral, bu saatlerde güneşten koruyucu önlemler alınmasının önemine dikkat çekti.

Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Renan Güneş, yaz aylarında güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilmek için en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini belirtti. Güneş, yaz sıcaklarında artan vücut ısısının metabolizmayı etkilediğini ve özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarının bu dönemde artış gösterdiğini ifade etti.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nurhan Yılmaz, Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığında erken tanının önemine dikkat çekti. 21 Haziran Dünya ALS Günü vesilesiyle bilgilendirmelerde bulunan Dr. Yılmaz, ALS’nin henüz net bir tedavisinin bulunmadığını, ancak hastalığın erken teşhis edilmesinin hastaların yaşam kalitesini artırmak için kritik olduğunu belirtti.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Alıcı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kalp damar sağlığının korunması için önemli uyarılarda bulundu. Alıcı, aşırı kırmızı et tüketiminin kalbi yorduğunu belirterek, sağlıklı bir bireyin haftalık kırmızı et tüketiminin 350 gram ile 500 gram arasında olması gerektiğini vurguladı.

Erkek sağlığını olumsuz yönde etkileyen önemli sorunlardan biri olan iyi huylu prostat büyümesi, ileri yaşlarda daha sık görülüyor. Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi’nden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. İlter Alkan, prostat büyümesinin tedavisinde kullanılan geleneksel yöntemlerin yerini alan ve büyük bir dönüşüm yaratan Thulium Fiber Lazer (ThuFLEP) yöntemini değerlendirdi.

Dünya genelinde baş dönmesi şikayetlerinin artış gösterdiği bir dönemde, Prof. Dr. Nuri Özgirgin önemli açıklamalarda bulundu. Uluslararası Vestibüler Derneği Başkanı olarak görev yapan Özgirgin, düzenlenen Dünya Vertigo Farkındalık Haftası etkinliklerinde vertigo hastalığına dikkat çekti. “Vertigo’ya Yön Ver” sloganıyla yapılan bu açıklamalar, hastalığın toplum üzerindeki etkilerini ve gelecekteki potansiyel riskleri ortaya koydu.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Esra Taşkıran, multipl skleroz (MS) hakkında önemli açıklamalarda bulundu. MS’in en çok 20-40 yaş arası kadınlarda görüldüğünü belirten Taşkıran, “24 saat süren göz bozukluğu, bir kolda, bacakta ya da her iki bacakta güçsüzlük, yürümede dengesizlik, idrar kaçırma varsa siz de MS hastası olabilirsiniz” dedi.

Büyük Anadolu Hastaneleri Psikiyatri Uzmanı Dr. Akif Taşdemir, çocuklarda sınav kaygısının belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Sınav kaygısı yaşayan çocuklarda kalp çarpıntısı, terleme, titreme gibi fiziki belirtilerin görülebileceğine dikkat çeken Dr. Taşdemir, ebeveynlerin bu belirtilere mutlaka dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Uzman Odyolog Hande Çalışkan, vertigonun başka hastalıkların habercisi olabileceğine dikkat çekti. Çalışkan, “Vertigo, bazen vücuttaki başka sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Örneğin, zehirlenme durumlarında, hormonal değişikliklerde (gebelikte), demir eksikliği veya B12 vitamini eksikliği gibi durumlarda da vertigo ortaya çıkabilir.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümünden Prof. Dr. Dilek Ünal, meme kanseri tedavisinde kullanılan radyoterapi yöntemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Günümüzde meme kanseri hastalarına daha erken tanı konulabildiğini ve sağ kalımların arttığını belirten Prof. Dr. Ünal, bu hastalıkta radyoterapinin önemine vurgu yaptı.

Gözlerin sadece görme işlevi değil, pek çok hastalığın sinyallerini de verdiğine dikkat çeken Medicana Sağlık Grubu Göz Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Berna Şahan, “Beyin kanamasından, yüksek tansiyona, diyabetten bağışıklık sistemi hastalıklarına kadar pek çok hastalığı gözlerinizdeki değişikliklerden fark edebilirsiniz” diyerek göz sağlığını korumak için önemli önerilerde bulundu.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Sevil Karaman, 13-19 Mayıs Miyopi Farkındalık Haftası kapsamında çocuklarda miyopi görülme sıklığının arttığına dikkat çekti. Doç. Dr. Karaman, yoğun ekran kullanımı, kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirme ve dış mekânda aktivitelerin azalmasının miyopinin artmasında rol oynadığını belirtti.

Güven Hastanesi Nefroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Tayfun Eyileten, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü vesilesiyle Türkiye’deki hipertansiyon hastalığına dikkat çekti. Hipertansiyonun, kardiyovasküler sistem ve böbrek üzerinde birçok olumsuz etkisi olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Eyileten, “Ülkemizdeki hipertansiyon hastalarının neredeyse yarısının hipertansiyon hastası olduğundan haberi yok” dedi.