Yurt genelinde artan sıcaklıklarla birlikte uzmanlar sıcak çarpması konusunda vatandaşları uyarıyor. Biruni Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alihan Oral, sıcak çarpmasının hayati tehlike arz edebileceğini belirterek, korunma yollarını aktardı. Özellikle 12.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerektiğini vurgulayan Oral, bu saatlerde güneşten koruyucu önlemler alınmasının önemine dikkat çekti.
Doç. Dr. Alihan Oral, sıcak çarpmasının vücuttaki ısı dengesini sağlayan ter bezlerinde meydana gelen bir sorun nedeniyle ortaya çıktığını ve hayatı tehdit eden bir durum olduğunu belirtti. Oral, “Sıcak çarpması, sıcaklığın artmasıyla bizim vücuttaki ısı dengesini sağlayan ter bezleriyle ilgili bir problemin ortaya çıkmasıyla hayatı tehdit eden bir durumdur” dedi. Sıcak çarpmasının vücut ısısının dengeleyememesi nedeniyle iç organların ısısının artmasına neden olduğunu ve bunun organ yetmezliğine kadar gidebileceğini ifade eden Oral, baş ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik, yorgunluk ve bayılmanın sıcak çarpmasının belirtileri arasında olduğunu kaydetti.
Özellikle yaz aylarında, sıcaklığın yüksek olduğu saatlerde dışarı çıkmamaya özen gösterilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Alihan Oral, “Güneş ışınlarının dik geldiği saatler var. Hangi saatler onlar? Genelde 12.00 ile 16.00 arasında dışarı çıkmamaya özen göstermeliyiz” diye konuştu. Ayrıca şapka, şemsiye, güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanımı gibi koruyucu önlemlerin alınmasının önemine vurgu yapan Oral, hafif ve açık renkli giysilerin tercih edilmesi gerektiğini ve egzersizin sıcaklığın azaldığı saatlere denk getirilmesini önerdi.
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alihan Oral, güneşlenirken uyumanın büyük bir risk taşıdığını belirterek, “Güneşlenirken uyuyanlar çok büyük risk altında, hissedemezler. O sıcaklığı hissedemezsin. Zaten sonradan ortaya çıkıyor. Birden bire başın ağrıyor, bulantı hissediyorsun, baygınlık olabiliyor” dedi. Özellikle gebeler, iki yaşından küçük çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, diyabeti olanlar, kalp hastalığı olanlar, obez olanlar ve KOAH’ı olanların sıcak çarpması riski altında olduğunu belirten Oral, güneş altında çalışacak kişilerin de bu konuda dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Sıcak çarpması durumunda yapılması gerekenleri sıralayan Doç. Dr. Alihan Oral, “Birincisi hasta serin bir yere alınmalı ve üstü çıkarılmalı. Hasta bol miktarda su içmeli. Sıcaklığı düşürecek serin bir yerde hasta tutulup ve gerekirse hastaneye kaldırılmalı. Hastanede daha ciddi olanlar yatış gerektiriyor. Damardan sıvı alması gerekiyor. Belirtiler devam ettiği takdirde bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir” dedi. Bu önlemlerin, sıcak çarpması durumunda hayati tehlikeleri en aza indirmek için hayati önemde olduğunu vurguladı.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan sıcaklıklar, özellikle risk grubundaki kişiler için büyük bir tehlike oluşturuyor. Uzmanlar, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkmamaya ve güneşten korunmak için gerekli önlemleri almaya dikkat çekiyor. Sıcak çarpması belirtileri görüldüğünde hızlı ve doğru müdahale edilmesi, hayati tehlikeleri en aza indirmek için büyük önem taşıyor.