Medya dünyasında 45 yıllık bir dönem sona erdi. Aydın Doğan ve Doğan Holding, medya sektöründen tamamen çekildi. Doğan Burda Dergi Grubu, 10 milyon dolar karşılığında, başında Anıl Altun‘un yer aldığı Altun Capital girişim sermayesi yatırım fonu tarafından satın alındı.
Doğan Holding ve Alman Hubert Burda Media Group ortaklığıyla kurulan Doğan Burda Dergi Grubu, yayımladığı 58 dergi ile Türkiye‘nin en büyük dergi grubu olarak biliniyor. Bu satışla birlikte Aydın Doğan ve Doğan Holding, 45 yıl önce girdikleri medya sektöründen tamamen ayrılmış oldular.
Doğan Medya Grubu, bünyesinde CNN Türk ve Kanal D kanalları, Hürriyet, Posta ve Fanatik gazeteleri ile Doğan Haber Ajansı ve D-Smart‘ı bulunduruyordu. Ancak, Doğan Medya Grubu‘nun Mart 2018‘de Demirören Holding‘e satılmasının ardından Doğan Burda Dergi Grubu bu satışın dışında bırakılmıştı. Aydın Doğan, 2011 yılında da Milliyet ve Vatan gazetelerini Demirören‘e, Star TV‘yi ise Doğuş‘a satmıştı.
KAP‘a Yapılan Açıklama
Doğan Burda Dergi Grubu‘ndan KAP‘a yapılan açıklamada, şirketin yönetim kurulu başkanlığını Çağlar Göğüş‘ün, genel müdürlük ve icra kurulu başkanlığını ise Cem Başar‘ın yaptığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Şirketimizin 19.559.175 Türk Lirası ödenmiş sermayesinde; Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.‘nin (Doğan Holding) sahip olduğu % 38,22 oranındaki pay (7.474.920 adet pay) ve Burda GmbH‘ın sahip olduğu % 38,09 oranındaki pay (7.449.670 adet pay) olmak üzere toplam % 76,30 oranındaki payın (14.924.590 adet pay); Alt Capital Holding A.Ş. (4.791.998 adet DOBUR payı), Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş. Altun Capital Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (3.422.856 adet DOBUR payı), Re-Pie Yatırım Holding A.Ş. (5.476.569 adet DOBUR payı) ve Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş.‘ye (1.233.167 adet DOBUR payı) (Alıcılar) yapılan pazarlıklar neticesinde, bazı uyarlamalara tabi olarak toplamda 10.000.000 Amerikan Doları bedel (Satış Bedeli) ile satılmasına (İşlem) yönelik olarak Doğan Holding ve Burda GmbH ile Alıcılar arasında 08/07/2024 tarihli ‘Pay Devir Sözleşmesi’ akdedilmiştir.
Mezkûr ‘Pay Devir Sözleşmesi’ne istinaden; Doğan Holding‘in % 56 ve Burda GmbH‘ın % 44 oranında pay sahibi olduğu Dergi Pazarlama Planlama ve Ticaret A.Ş. sermayesini temsil eden tüm payların, değerleme raporunda takdir edilecek değere göre şirketimize devredilmesi hedeflenmektedir.
İşlem’in, Rekabet Kurumu‘na yapılacak bildirim de dâhil olmak ve fakat bunlarla sınırlı olmamak üzere, tüm kapanış koşullarının yerine getirildiğinin anlaşılması durumunda tamamlanacağı öngörülmektedir.
Söz konusu payların satışına yönelik olarak yapılabilecek bir özel durum açıklamasının şirketimizin meşru çıkarlarına zarar verebileceği dikkate alınarak açıklama yapılması ertelenmiştir.
Pay sahiplerimize ve kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.”
1979’da Medyaya Girdi
Aydın Doğan, genel yayın yönetmeni Abdi İpekçi‘nin 1 Şubat 1979’da öldürülmesinden sonra basından çekilmek isteyen Karacan ailesinden aynı yıl Milliyet’i satın alarak medya sektörüne giriş yaptı. 1994 yılında da Simavi ailesinden Hürriyet’i satın aldı. Ardından Kanal D ve CNN Türk televizyonları, Posta, Fanatik, Radikal gazeteleri, radyolar ve dergilerle medya imparatorluğunu genişletti.
Bu satış ile birlikte Aydın Doğan ve Doğan Holding, medya sektöründen tamamen çekilmiş oldu. Bu önemli gelişme, Türkiye medya tarihinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak kaydedildi.