Liv Hospital Ankara Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Altan Kaman, refraktif cerrahi hakkında bilgi vererek, uzak ya da yakını net görebilmek için kullanılan gözlük ve kontakt lenslerin, refraktif cerrahi yöntemleri ile ortadan kaldırılabileceğini belirtti. Dr. Kaman, refraktif cerrahinin genel olarak excimer lazer, fakik iol ve şeffaf lens cerrahisi gibi yöntemlerle gerçekleştirildiğini ifade etti.
Dr. Altan Kaman, halk arasında “lazerle göz çizme” olarak bilinen excimer lazer tedavisinin, 18 yaş üstü ve son bir yılda numara artışı olmayan, göz yapısına uygun miyop, astigmat ve hipermetrop olan kişilerde uygulandığını belirtti. Excimer lazer tedavisinin iki şekilde uygulanabileceğini belirten Kaman, bunlardan ilkinin yüzeysel cerrahi olarak adlandırılan PRK ve No-Touch lazer cerrahisi olduğunu söyledi. Bu yöntemin genellikle korneası ince olan kişilerde tercih edildiğini ekledi. Diğer tedavi yönteminin ise kesili şekilde uygulanan lazer tedavisi olduğunu belirten Kaman, bu yöntemin Lasik ve Smile olarak ikiye ayrıldığını ve kesili lazer yöntemlerinin erken dönemde rehabilite olabilme ve erken net görüş kalitesi sağlama avantajına sahip olduğunu vurguladı.
Fakik İol Tedavisi Yüksek Miyop ve Astigmatı Olanlar İçin Uygun
Dr. Kaman, fakik iol tedavisinin, kornea denilen göz bebeğinin lazer tedavisine uygun olmayan, özellikle yüksek miyop ve astigmatı olan kişilerde uygulanan bir tedavi seçeneği olduğunu belirtti. Bu yöntemde, kontakt lenslerin minyatürü denilen küçük bir lensin, kişinin kendi lensinin önüne kalıcı olarak yerleştirildiğini ifade etti. Tedavinin toplamda tek göz için beş dakika sürdüğünü ve lokal ya da genel anestezi ile yapıldığını ekledi.
Şeffaf Lens Cerrahisi
Op. Dr. Altan Kaman, şeffaf lens cerrahisi hakkında da bilgi verdi. Bu yöntemin genellikle hipermetrop hastalarda ve 40 yaş üstü gelişen presbiyopi nedeniyle yakın görme bozukluklarında uygulandığını belirtti. Şeffaf lens cerrahisi işleminde, tıpkı katarakt ameliyatlarında olduğu gibi, kişinin kendi göz merceğinin temizlenerek, kişiye özel göz merceği ile kalıcı olarak göz içine yerleştirildiğini ifade etti. Kaman, bu yerleştirilen merceğin kalıcı olduğunu ve zaman içinde tekrar bir kırma kusuru ve numara oluşumu görülmediğini vurguladı.
Sonuç olarak, Dr. Altan Kaman, bir enstrümana bağlı kalmadan özgürce bir görüş için mutlaka hekiminizin size önereceği bir alternatif bulunduğunu belirtti. Gözlük ve lenslerle vedalaşmak isteyenler için refraktif cerrahinin önemli bir seçenek olduğunu dile getirdi.
Bu bilgiler ışığında, gözlük ve lenslere olan bağımlılığın refraktif cerrahi yöntemleri ile sona erdirilebileceği anlaşılmaktadır. Liv Hospital Ankara’da görev yapan Op. Dr. Altan Kaman, refraktif cerrahi hakkında verdiği detaylı bilgilerle, bu alandaki farkındalığı artırmayı amaçlamaktadır.