Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Alıcı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kalp damar sağlığının korunması için önemli uyarılarda bulundu. Alıcı, aşırı kırmızı et tüketiminin kalbi yorduğunu belirterek, sağlıklı bir bireyin haftalık kırmızı et tüketiminin 350 gram ile 500 gram arasında olması gerektiğini vurguladı. Damar sertliği, yüksek kolesterol ve kalp hastalığı olan kişilerin ise bu miktarı daha da azaltmaları gerektiğini ifade etti.
Alıcı, sağlıklı bir bayram geçirmek için şu önerilerde bulundu: “Kurban Bayramı’nda kesilen kurban etinin yağsız bölümlerini tercih edin. Et ile birlikte tuz tüketimini de en aza indirgemeye çalışın. Kurban bayramında et tüketimini günde bir porsiyonla sınırlayın. Bayram boyunca her öğün kırmızı et tercih etmeyin. Et tüketirken mutlaka yoğurt veya ayran gibi süt ürünlerini tercih edin. Kavurma ve kırmızı eti öğle yemeğinde tüketmeye özen gösterin. Et ile birlikte yeşillik ve farklı besin gruplarına yer verin.”
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Alıcı, ayrıca ağır ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesini önerdi. Bayram tatili boyunca her gün en az bir saat yürüyüş yapılmasının önemine değinerek, düzenli hareketin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti.
Kurban Bayramı’nda sıkça tüketilen sakatatlar hakkında da uyarılarda bulunan Alıcı, dalak, böbrek, karaciğer, şırdan ve mumbar gibi organların yoğun kolesterol içeriği nedeniyle kalp hastaları için büyük risk oluşturduğunu belirtti. “Hastalarımız et tüketmek istiyorlarsa az tuzlu, çok az yağlı ve haşlama olarak tercih etmeliler,” dedi.
Kurban Bayramı’nda kesilen kurban etinin dinlendirilmeden tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Alıcı, “Taze etlerin sindirimi çok zordur. Hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi zordur. Kurban eti en az 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmelidir. Özellikle kalp damar hastalarının buna çok dikkat etmelerini öneriyoruz,” diye konuştu.
Aşırı kırmızı etin yanı sıra ağır yemekler, pastalar ve tatlılarda da dozun aşılmaması gerektiğini belirten Doç. Dr. Alıcı, bir öğünden ne çıkar gibi bir yaklaşımla yapılan aşırı tüketimin zararlarına dikkat çekerek şunları söyledi: “Ağır yemek sonrası kalp daha hızlı atmaya başlar, tansiyon yükselir. Bu nedenle yüksek karbonhidratlı, kızartmalı ve yağlı yemek anlamına gelen aşırı ağır bir yemek, kalbimizi zorlayacaktır.”
Doç. Dr. Gökhan Alıcı, Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi ile birlikte tuz kullanımına da dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, aşırı tuz kullanımının yüksek tansiyon hastaları için ciddi bir tehlike oluşturduğunu ifade etti. “Alınan fazla tuz miktarı kan basıncında aşırı yükselmelere yol açarak beyin kanaması, felç ve kalp krizi riskini artırabilir. Günlük tuz tüketimi 5 gramın altında tutulmalıdır,” dedi.
Kurban Bayramı’nda kalp sağlığının korunmasına yönelik önemli tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Gökhan Alıcı, doğru beslenme ve düzenli hareketin önemini bir kez daha vurguladı. Sağlıklı bir bayram için kırmızı et tüketiminin kontrollü yapılması gerektiğine dikkat çekti.