Ekşi Sözlük’ün kurucusu Sedat Kapanoğlu, Webrazzi TV’den Tuğçe İçözü’ne verdiği röportajda hem Ekşi Sözlük’ü hem de kitabı “Sokak Kodcusu”nu detaylı bir şekilde ele aldı. Kapanoğlu, yazılım geçmişinin bilinmeyen yönlerinden ve Ekşi Sözlük macerasından bahsetti.
Kapanoğlu, yazılım dünyasına ilk adımını, 9 yaşında abisinin eve getirdiği bilgisayarda attığını belirtti. Yazılım kariyerine, Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nün istasyonlar arası veri transferi yazılımlarından PVC üreticilerine materyal ihtiyaç planlaması yazılımına kadar geniş bir yelpazede geliştirmeler yaparak devam etti.
Kapanoğlu’nun yazılım geçmişi sadece geliştirdiği yazılımlarla sınırlı değil. Microsoft‘ta Windows ekibinde 5 yıl boyunca yazılım mühendisi olarak çalıştığını hatırlatan Kapanoğlu, bu süre zarfında Windows üzerinde geliştirmeler yaptığını ve veri depolama sürücü bileşenlerinin sahibi olduğunu ifade etti. Hala hobi olarak yazılım geliştirmeye devam ettiğini belirten Kapanoğlu, bu projelerden bazılarının Unity oyun motorunda kullanılan bileşenler olduğunu söyledi.
Ekşi Sözlük kurucusu Sedat Kapanoğlu, Ekşi Sözlük’ün kuruluşundan bu yana geçirdiği değişimi de değerlendirdi. Kapanoğlu’na göre, “Eğer Ekşi Sözlük‘te yazılanların genel çehresi sizi rahatsız ediyorsa, ya toplumdan uzaklaşmışsınız demektir, ya da toplum sizden uzaklaşıyor demektir.” Ekşi Sözlük’ün kalite konusunda eleştirildiğini ancak platformun aslında toplumun bir yansıması olduğunu vurguladı.
Global ve yerel internet kültürünün geleceğine de değinen Kapanoğlu, insanların artık kendi odalarına çekilerek kendi taraflarının yanında durmak istediklerini söyledi. Bu durumun, karşıt görüşlerin bir arada tartışılmasını ve yeni görüşlerin ortaya çıkmasını engellediğini belirten Kapanoğlu, “Gitgide kendi görüşlerimize daha sıkı bağlanıyoruz, bu fanatizme gidiyor ve bir noktada artık uzlaşılamaz bir hale dönüşebiliyor,” dedi. Sosyal medyanın da bu duruma adapte olduğunu, insanların karşıt görüş görmek istemediğini ve sosyal ağların kullanıcılara kendi alanlarında kalmaları için yeni fasiliteler sağladığını dile getirdi. Bu bağlamda insanların artık sosyal medya olarak WhatsApp‘ı kullanmasına dikkat çekti.
Ekşi Sözlük‘ün karşıt görüşleri hala bir arada tuttuğunu belirten Kapanoğlu, platformun günün konjonktürünün çok dışında kaldığını ifade etti. İnternet kültürünün geleceğinde, küçük sosyal medyaların daha yaygınlaşacağını öngördüğünü belirtti.
Ekşi Sözlük’ün erişim engeline dair görüşlerini de paylaşan Kapanoğlu, Türkiye’nin yanı sıra ABD ve Çin dahil olmak üzere pek çok ülkede devletlerin internet üzerindeki denetimlerini sıkılaştırdığını söyledi. Bu durumun Ekşi Sözlük üzerindeki baskıyı artırdığını belirten Kapanoğlu, platformun kapalı olduğu dönemde Türkiye’nin en popüler sosyal mecrası olduğunu ifade etti.
Röportajda Sedat Kapanoğlu, yazılım geliştirme tecrübelerini paylaştığı “Sokak Kodcusu” kitabından da bahsetti. “Sokak Kodcusu”nu felsefi bir değişim kitabı olarak tanımlayan Kapanoğlu, kitabın amacının bakış açısını değiştirmek olduğunu belirtti. Okurlara, okulda öğretilen “kendinizi tekrar etmeyin” pratiğinin aksine, ne zaman kendilerini tekrar etmeleri gerektiğini ve bunun avantajlarını anlattığını belirtti. Ayrıca, kodu kendini açıklayacak şekilde yazmanın önemine dikkat çekti. Kapanoğlu’na göre “Sokak Kodcusu”, yeni mezunlar ve yazılıma yeni başlayanlar için olduğu kadar, yazılımı kendi kendine öğrenmiş kişiler için de değerli öneriler sunuyor.
Sedat Kapanoğlu‘nun Webrazzi TV’ye verdiği röportaj, Ekşi Sözlük’ün geçmişten günümüze nasıl evrildiğini ve yazılım dünyasındaki tecrübelerini kapsamlı bir şekilde ele alarak, okuyuculara internet kültürünün ve sosyal medyanın geleceğine dair önemli bilgiler sunuyor.