Son yıllarda dünya genelinde hızla büyüyen ve Türkiye’de 10 yıllık geçmişe rağmen 200 milyar lira büyüklüğünü aşan alternatif yatırım fonları piyasasına yeni bir ivme kazandıracak Fonmap uygulaması hayata geçirildi. Bu mobil uygulama, girişim sermayesi yatırım fonları (GSYF) ve gayrimenkul yatırım fonlarında (GYF) tamamen dijital ortamda işlem yapılmasını sağlayarak yatırımcıların işini kolaylaştıracak.
Fonmap sayesinde her seviyeden yatırımcı, hiçbir evrakla uğraşmadan gelecek vaat eden şirketlere ve getiri potansiyeli yüksek gayrimenkullere yatırım yapabilecek. Uygulama, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylanmış GSYF ve GYF’lerin bilgisine ulaşma ve fon alımı imkanı sunuyor. Kullanıcılar ücretsiz olarak hesap açarak bu hizmetlerden faydalanabilecek.
Fonmap‘in ikinci fazında ise kullanıcılar portföylerindeki fonları kısmi veya tamamen elden çıkarma imkanı bulacak. Henüz süresi dolmamış fonlar, diğer yatırımcılara devredilebilecek ve böylece fonların likiditesi artacak. Bu özellik, ihraca kapanan fonların yeniden yatırımcıların ulaşımına açılmasını da mümkün kılacak.
Fonmap Kurucu ve Genel Müdürü Tuba Ertugay, yeni uygulamayı “Türkiye’de ilk ve tek olan Fonmap uygulaması ile alternatif yatırım fonlarına erişimi tamamen dijital ortama taşıyoruz” sözleriyle tanıttı. Ertugay, “Fonmap’te, bireysel yatırımcıların önündeki erişim engellerini kaldırarak alternatif yatırım fonlarına yatırımı geniş kitlelere ulaştırma amacıyla yola çıktık. Fonmap’in alternatif yatırım fonlarına sağlayacağı erişim kolaylığı ve likiditenin, sermaye piyasalarına yepyeni bir soluk ve anlayış getireceğine inanıyoruz” dedi.
Uygulamanın kullanıcıları, SPK tarafından ihracı onaylanan fonları tek bir uygulama üzerinden takip edebilecek ve anlaşmalı portföy yönetim şirketlerinin ihraçtaki fonlarını alabilecek. Yatırımcılar, sadece birkaç tıkla geleceğin unicorn’larına veya bir AVM’ye yatırım yapabiliyor. Fon performans takibi için yatırımcıların portföylerinin büyüklük ve getirisini kolayca takip edebileceği bir kullanıcı deneyimi de sunuluyor. Fonların performansını altın, BIST 100 endeksi ve temel döviz kurları ile karşılaştırmalı olarak görme imkanı da sağlanıyor.
Fonmap uygulamasında kayıt ve hesap açma süreci, çipli kimlik kartının telefonların NFC özelliği ve müşteri temsilcisiyle yapılan canlı görüntülü görüşme ile tamamen dijital ortamda tamamlanıyor. Saklama hesaplarının portföy saklama kuruluşunda açılması ve Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) sicil numarasının hesaba eklenmesi eş zamanlı olarak gerçekleşiyor ve bu işlemler 1-2 iş günü arasında tamamlanıyor.
SPK rakamlarına göre ihracı onaylanan 287 GSYF ve 165 GYF bulunuyor. Yatırım almış fonların toplam büyüklüğü, mayıs ayı itibarıyla geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 168 artarak 247 milyar lirayı aştı. GSYF’lerin toplam büyüklüğü 158 milyar lira, GYF’lerin toplam büyüklüğü ise 89 milyar lira oldu. Geçen seneye göre fon büyüklükleri sırasıyla yüzde 158 ve yüzde 140 arttı. GSYF’lere olan talepteki artışın başında uluslararası ölçekte başarıyı yakalamış girişimler geliyor. 2023 yılında girişimlere yapılan neredeyse her iki yatırımın birinde bir GSYF yer aldı.