Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi‘nden Uzman Odyolog Hande Çalışkan, vertigonun başka hastalıkların habercisi olabileceğine dikkat çekti. Çalışkan, “Vertigo, bazen vücuttaki başka sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Örneğin, zehirlenme durumlarında, hormonal değişikliklerde (gebelikte), demir eksikliği veya B12 vitamini eksikliği gibi durumlarda da vertigo ortaya çıkabilir. Ayrıca, D vitamini eksikliği de vertigo semptomlarına yol açabilir” dedi.
Vertigo, günlük yaşamın en sıradan anlarında bile karşınıza çıkabilir. Yatakta dönerken, kalkarken, hatta sıradan bir telefon kullanırken bile baş dönmesi yaşayanların sayısı hiç de az değil. Hasta hikâyelerinde sıkça karşılaşılan bu durum, vertigo belirtilerini taşıyanların kliniklere başvurmasına neden oluyor. Uzman Odyolog Hande Çalışkan, vertigo şikâyeti olan hastaların ilk başvurması gereken yerin acil servis değil, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Polikliniği olması gerektiğini vurguladı.
Çalışkan, “Baş dönmesi şikâyetleri; hastanın ayakta durabileceği, kusmadan kalabileceği, hissettiklerini konuşarak anlatabileceği seviyede ise ilk basamak Acil değil, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Polikliniği olmalıdır” diye konuştu.
Vertigo terimini tanımlayan Uzman Odyolog Hande Çalışkan, “Halk arasında vertigo bir hastalık olarak tanınır. Halbuki, aslında bir hastalık değil, semptom ya da bulgudur. Vertigo; baş dönmesi demektir. Baş dönmesi bir hastalık değildir. Yaygın olarak hastalık anlamında kullanılan vertigo, aslında iç kulaktaki denge yapısında bulunan çeşitli organizmaların hareketiyle olan ‘kulak kristallerinin oynaması’ durumudur” şeklinde açıkladı.
Vertigo belirtileri arasında, “Etraf dönüyormuş hissi, kişinin hareket ediyormuş hissi, gördüğü nesnelerin hareket halindeymiş gibi netlikten uzaklaşmış, flu ve karıncalanmış görmek, yer ayağının altından kayıyor zannetmek, birileri onu itiyormuş gibi veya çekiyormuş gibi hissetmek, yolda yürürken düz ilerleyemeyip yalpalamak/sendelemek” gibi durumlar bulunabilir.
Çalışkan, vertigonun nedenlerinden bahsederken, “İç kulaktaki kristallerin oynaması nedeniyle pozisyonel vertigo oluşur. Ani baş hareketleri, hareketli görsel uyaranlara maruz kalma, uzun süreli bilgisayar kullanımı veya masa başında yanlış postürlerde uzun süre oturma, stres, korku, uykusuzluk ve bazen de hiçbir açık sebep olmaksızın durup dururken meydana gelebilir” dedi.
Vertigo atağı anında yapılması gereken önlemler hakkında bilgi veren Çalışkan, “Birinci yapılacak hareket tutunmaktır. Bulunduğunuz yer ev olur dışarısı olur hareket halinde, yatarken veya ayakta olun fark etmez. İlk yapmanız gereken sabit bir yere tutunup kendinizi güvene almanızdır. İkinci yapılacak hareket ise gözlerinizi kocaman açıp karşıdaki sabit herhangi bir noktaya/nesneye bakmaktır. Gözlerinizi başınız dönerken asla kapatmamalısınız” diye belirtti.
Vertigo şikâyeti olan kişilerin semptomlarını ciddiye alması gerektiğini vurgulayan Çalışkan, “Vertigo, genellikle iç kulaktaki denge organlarının dengesizliği sonucunda ortaya çıkan bir semptomdur. Ancak bazen vertigo, vücuttaki başka sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Örneğin, zehirlenme durumlarında, hormonal değişikliklerde (gebelikte), demir eksikliği veya B12 vitamini eksikliği gibi durumlarda da vertigo ortaya çıkabilir. Ayrıca, D vitamini eksikliği de vertigo semptomlarına yol açabilir. Bu yüzden vertigo yaşayan kişilerin semptomlarını ciddiye alması ve ihmal etmemesi önemlidir” dedi.
Vertigoya iyi gelen durumlar hakkında bilgi veren Uzman Odyolog Hande Çalışkan, “Kafeinin baş dönmesini tetiklediğine dair çok fazla akademik yayın mevcuttur, bu sebeple kafeini olabildiğince azaltmak iyi gelir. Tuz tüketimini azaltmak da vertigonun tetiklenmesini önlemede önemli rol oynar. Stres, yorgunluk ve uykusuzluktan da kaçınmamız, vertigoyla baş etme sürecinde olumlu etki yapacaktır” ifadelerini kullandı.
Vertigonun tedavi yollarıyla ilgili bilgi veren Çalışkan, “Vertigo tedavisinin kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı durumlarda vücudun kendi denge onarım sistemleri işe yarayabilir ancak bu süreçte yaşanan hissiyat devam edebilir. Pozisyonel vertigo için doğrudan bir ilaç tedavisi yoktur, betahistin gibi ilaçlar semptomları azaltmak amacıyla kullanılır. İlaç kullanılıyorsa, doğru teşhis için ilaçların bırakılması gerekir” şeklinde konuştu.
Uzman Odyolog Hande Çalışkan‘ın açıklamaları, vertigo ile ilgili önemli bilgiler sunarken, bu rahatsızlıkla başa çıkma yollarını da ortaya koyuyor. Vertigo belirtileri yaşayan kişilerin, semptomlarını ihmal etmemesi ve uygun sağlık kuruluşlarına başvurması önem arz ediyor.