Alanya Belediyesi Diyetisyeni Merve Kodal, yaz aylarında vatandaşların beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmeleri gerektiğini belirterek önemli tavsiyelerde bulundu. Kodal, yaz aylarının yüksek sıcaklıkları ve artan nem oranları nedeniyle çeşitli sağlık problemlerine yol açabileceğine dikkat çekti.
Diyetisyen Merve Kodal, yaz döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yaparak, “Bu aylarda sıcaklık ile nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Sıcaklıktan dolayı aşırı terleme sonucu vücuttan terle birlikte sodyum, potasyum gibi mineraller de atıldığından, halsizlik, nabız zayıflığı, yorgunluk ve dolaşım bozukluğu belirtileri görülebilir” dedi.
Tuzlu ayran, bol su, sebze ve meyve tüketiminin bu dönemde hayati öneme sahip olduğunu belirten Kodal, “Vücuttaki sodyum kaybını önlemek için tuzlu ayran, potasyum kaybı için bol sebze ve meyve, sıvı kaybı için de günlük 10-12 bardak su tüketilmesi gerekmektedir. Serinlemek için asitli veya gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Yaz sıcaklığından en çok etkilenenler; çocuklar, hamileler, yaşlılar, kalp ve şeker hastalığı olan bireylerdir. Bu gruptaki kişiler yaz aylarında beslenmelerine daha çok dikkat etmelidirler. Sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynaklı zehirlenmelere sıkça rastlanmaktadır. Bu yüzden dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan potansiyel riskli besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir” ifadelerini kullandı.
Kodal, yaz aylarında tüketilen yağlı ve hamurlu yiyeceklerin vücutta yorgunluğa ve baş ağrısına neden olduğunu belirterek, “Bu nedenle özellikle sıcak yaz günlerinde, ağır hamur işleri, hamur tatlıları ve kızartmalar gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Pişirme yöntemi olarak kızartma yerine ızgara, buğulama, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Genel olarak baktığımızda; yaz aylarında ortaya çıkan sağlık problemlerinde beslenme özellikle önem taşımaktadır. Bu dönemde beslenme düzeninde yapılacak bazı değişiklikler, sağlık problemlerinin azalmasında ve önlenmesinde etkili olacaktır” şeklinde konuştu.
Bu bağlamda, Diyetisyen Merve Kodal‘ın yaz aylarında sağlıklı beslenme konusundaki uyarılarına kulak vermek, sıcaklıkların getirdiği olumsuz etkilerden korunmak açısından büyük önem taşıyor. Özellikle sıcak havalarda yeterli miktarda sıvı almak, mineral kaybını önlemek için uygun besinleri tüketmek ve hijyen kurallarına dikkat etmek, yaz aylarını daha sağlıklı geçirmek için gerekli adımlardan sadece birkaçıdır. Sağlıklı bir yaz geçirmek isteyen bireyler, beslenme alışkanlıklarını bu yönde düzenleyerek sağlıklarını koruyabilirler.