Türk Girişimsel Radyoloji Derneği (TGRD) ve Türk Girişimsel Radyoloji 19. Yıllık Toplantısı Kongre Genel Sekreteri Prof. Dr. M. Koray Akkan, son zamanlarda gittikçe yaygınlaşan boyun kütletme tedavisinin inmeye yol açabileceği konusunda önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Akkan’ın açıklamaları, insan sağlığı açısından dikkate alınması gereken kritik bir konuyu gündeme taşıyor.
Prof. Dr. M. Koray Akkan, yaptığı açıklamada, bu tür tedavilerin, özellikle boyun damarlarında yırtılmaya neden olabileceğini vurgulayarak, “Ani boyun hareketleri, bazen yüksekten suya atlayan insanlarda da boynunu çarpmasından dolayı damarların iç dokusunda yırtılmalar olduğunu görmekteyiz. Bu tür hareketler oldukça tehlikelidir. Profesyonel fizyoterapistler bazen boyunda manevralar yapıyorlar, bu işin bu tür kişiler tarafından yapılması çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
İnmenin, birçok kişiyi yakından ilgilendiren ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirten Prof. Dr. M. Koray Akkan, “İnme, beyin fonksiyonlarının ani şekilde ortadan kalkması olarak tanımlanmamalıdır. İnme, beyin kanamasının eşlik ettiği bir durum olan hemorajik inme ve beyin kanamalarının tam tersi olarak pıhtı ile tıkanması sonucunda ortaya çıkan felç durumu şeklinde iki şekilde görülebilir” şeklinde konuştu.
Özellikle ileri yaşlarda daha sık görülen bir durum olan inmenin sebeplerine de değinen Prof. Dr. M. Koray Akkan, “60’lı yaşların üzerinde daha sık karşımıza çıkıyor. Ailevi damar hastalığı, kalp ritim bozuklukları, kolesterol ve tansiyon yüksekliği gibi durumlar bu tip sıkıntılara yol açabilir. Bizim tedavisini çok hızla gerçekleştirmemiz gerekenler beyin damarlarının tıkanmasına bağlı olarak geçirilen felç durumlarıdır” dedi.
Hastalara yapılacak müdahalenin zaman açısından da hayati öneme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. M. Koray Akkan, “Hastaya doğru müdahale için kritik süre ön beyin dolaşımında yaklaşık 6 saat, arka beyin dolaşımında ise 8 saat olarak biliniyor. Bu biraz değişti, süreleri farklı teknolojik yöntemlerle biraz uzatmayı başardık. Ne kadar erken o kadar iyidir” diye ekledi.
İnmenin belirtileri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. M. Koray Akkan, “İnmenin çok klasik bazı belirtileri var; mutlaka yüzde oluklarda kaymalar olur, yüzde ağızda kenara çekilme olarak konuşma bozulur, vücudunun bir tarafındaki kol çalışmaz hale gelebilir. Bu durumlarda inme halinden şüphelenerek hastayı hızla acile başvurulması gerekir” şeklinde uyarılarda bulundu.
Tedavi sürecinde zamanın kritik önem taşıdığı ve bu tür tedavilerin uzmanlar tarafından yapılmasının gerekliliği vurgulandı. İnme gibi ciddi sağlık sorunlarının önlenmesi ve tedavi edilmesi için erken müdahalenin hayati olduğu unutulmamalıdır.