Epilepsi, toplumda hala yanlış anlaşılan ve yanlış etiketlenen bir hastalık olarak varlığını sürdürüyor. Memorial Antalya Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Yasemin Biçer Gömceli, epilepsinin sadece bir “şeker” veya “tansiyon” gibi kronik hastalıklardan farklı olduğunu belirtiyor. Gömceli’ye göre, epilepsi hastaları çok ciddi etiketlere maruz kalıyorlar ve bu yanlış etiketlemeler nedeniyle birçok riskten uzak duruyorlar.
Epilepsi, beyin anormal elektrik deşarjları sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalıktır ve her yaşta görülebilir. Ancak, ne yazık ki, hala toplumda çocukluk çağının hastalığı olarak yanlış bir algıya sahiptir. Prof. Dr. Gömceli, epilepsinin her yaşta ortaya çıkabileceğini ve tanı için tekrarlayan nöbetlerin olması gerektiğini vurguluyor.
Epilepsi hastalarının yaşamlarının normal insanlar gibi olduğunu vurgulayan Gömceli, bu hastaların yaşam şartlarının epilepsinin şiddetiyle şekillendiğini belirtiyor. Birçok hasta için ilaçlarla kontrol altına alınabilen nöbetlerin olduğunu ifade ediyor. Ancak, ilaç düzeninin önemine dikkat çekiyor ve ilaçların düzenli kullanımının nöbetlerin tekrarlama eğilimini azaltabileceğini belirtiyor.
Epilepsi hastalarının toplumda yaşadığı en büyük zorluklardan biri, yanlış etiketlemelerdir. Bu yanlış algılar nedeniyle birçok hasta riskli işlerden uzak durmak zorunda kalıyor. Prof. Dr. Gömceli, yüksek yerlerde çalışmayı gerektiren işlerden kaçınılması gerektiğini ve bazı sporların da riskli olabileceğini söylüyor. Ancak, epilepsi hastalarının çoğunun normal hayatlarını sürdürdüğünü ve birçoğunun sadece ilaç tedavisi ile nöbetlerin kontrol altına alındığını vurguluyor.
Epilepsi, genetik faktörlerden kaynaklanabileceği gibi, sonradan gelişen nedenlerden de kaynaklanabilir. Prof. Dr. Gömceli, tedavi yaklaşımlarının bu sebeplere göre değiştiğini belirtiyor. İlaç tedavisinin temel olduğunu ancak bazı durumlarda ilaç kullanımının yeterli olmadığını ve cerrahi yöntemlere başvurulabileceğini söylüyor.
Epilepsi hastalarının toplumda doğru bilgilendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Gömceli, yanlış etiketlemelerden kaçınılması gerektiğini ve bu hastaların tamamen normal insanlar olduğunu belirtiyor. Onların da diğer insanlar gibi yaşama hakları olduğunu ve toplumun onlara destek olması gerektiğini ifade ediyor.
Uluslararası Epilepsi Günü, epilepsi hakkında farkındalık yaratmak için önemli bir fırsattır. Bu günlerin, toplumu doğru bilgiyle donatarak epilepsi hastalarına destek olmak için kullanılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Gömceli, bu sayede yanlış etiketlemelerin ve ayrımcılığın azalacağını ve epilepsi hastalarının daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebileceğini ifade ediyor.