Lojistik şirketi Mars Lojistik, Kasım ayında gerçekleştirilen yoğun 7 günlük denetim sonrasında ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi’ni elde ettiğini gururla duyuruyor.
Mars Lojistik Kurumsal Gelişim Müdürü Meltem Çınar, “Enerji verimliliği alanında yaptığımız analizler ve enerji yönetimi uygulamalarımız sayesinde enerji kaynaklarının etkili bir şekilde yönetilmesi, enerji performansımızın iyileştirilmesi ve enerji kaynaklı karbon emisyonuna karşı çalışmalarımızı ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi belgesi ile sistematik hale getirdik. Enerji verimliliği konusundaki taahhüdümüzü sürdürüyoruz” dedi.
Balance Güneşli Merkez Ofis, Hadımköy, Tuzla 2 ve Tepeören Lojistik Merkezleri’nde uygulanan Enerji Yönetim Sistemi’nin etkileri hakkında konuşan Çınar, “Enerji analizleri ve önemli enerji kullanım noktalarının tespiti sayesinde şirket içinde enerji verimliliği konusunda farkındalık oluşturduk. Çalışmalarımıza ISO 50001 belgesi ile yön vererek enerji verimliliği hedeflerini belirledik” diye ekledi.
2021 yılında devreye alınan Güneş Enerji Santrali’nin performansına da değinen Çınar, “Yenilenebilir enerji santralimiz 3 yıldır devrede ve 2023 yılı sonu itibarıyla 7.2 MW elektrik enerjisi üretti. Ürettiğimiz enerji, 202.450 adet ağacın doğadan yok edebileceği, 4 bin 454 ton eşdeğeri CO2 emisyonunun önlenmesini sağladı. Daha önce duyurduğumuz ‘İş Ekipmanlarının Renovasyonu Projesi’ kapsamında, lojistik depolarında lityum iyon pilli iş makineleri ve elektrikli ekipmanlarla üretilen yenilenebilir enerji sayesinde net sıfır emisyonlu iş makinelerine geçiyoruz. Ayrıca, lojistik depolarımızdaki aydınlatmaların LED dönüşümü analizlerini yaparak projelendirdik ve uygulama aşamasına geçtik. İlk projemizde Hadımköy Lojistik Merkezi’nde aydınlatmadan kaynaklı enerji tüketiminde yüzde 48 iyileşme hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Çınar, Mars Lojistik’in sürdürülebilirlik konusundaki taahhüdünü vurgulayarak, “Dünya’ya Değer” felsefesiyle sürdürdükleri sürdürülebilirlik yolculuklarını belirtti. Ayrıca, “Mars Lojistik 2020-2022 Sürdürülebilirlik Raporu”nu, Küresel Raporlama İnisiyatifi (GRI) standartlarına uygun olarak hazırladıklarını ve Dünya Ekonomik Forumu metrikleriyle belirledikleri yönlerini paylaştıklarını söyledi.
Geleceğe dönük olarak, Çınar sürdürülebilirliğin önemini daha da artıracağını ve özel sektör ile kamu arasında iklim finansmanının artacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye’de ve Avrupa’da 2024 yılında özellikle AB’deki Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD), ABD’deki Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Türkiye’de Kamu Gözetimi Kurumu’nun açıkladığı Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS S1 & S2) ile birlikte sürdürülebilirlik bilgilerini paylaşması gereken şirket yelpazesinin genişleyeceğini ifade etti. Çınar, “Bu düzenlemeler, sürdürülebilirlik raporlamasını gönüllü bir çaba olmaktan çıkartıp standartlaştırılmış, hesap verebilir, denetlenen ve uygulanabilir bir gereklilik haline getirecektir” dedi.
Dünya’ya Değer ilkesiyle hareket eden Mars Lojistik, küresel standartlara uygun hareket ederek çevre ve toplum üzerinde olumlu bir etki yaratmayı hedefliyor.