TikTok, Çinli şirket ByteDance Ltd’ye ait. Ancak, ABD’de ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle ByteDance, Amerikan şirketleriyle ortaklık kurarak bu sorunları çözmek için bir anlaşma üzerinde çalıştı. Ekim 2021’de en son anlaşma teklifi, Oracle ve Walmart’ın potansiyel olarak ABD merkezli TikTok Global adlı yeni bir kuruluşun azınlık hisselerini satın almasını içeriyordu. Trump yönetimi tarafından Eylül 2020’de ön onay alan anlaşma henüz kesinleşmedi. Bu nedenle, TikTok nihai olarak ByteDance’e aittir, ancak TikTok’un Amerika’daki gelecekteki sahiplik yapısı belirsizliğini korumaktadır ve düzenleyici inceleme ve onaya tabi.
Tiktok’un başarı hikayesi
Kullanıcıların kısa video klipler oluşturmasına, paylaşmasına ve keşfetmesine olanak tanıyan popüler bir sosyal medya uygulaması olan TikTok, piyasaya sürülmesinden bu yana dünyayı kasıp kavurdu. Uygulamanın sahipliği, yönetimi ve geçmişi oldukça ilgi çekicidir ve zamanla gelişmiştir. TikTok’un yolculuğu iki ayrı uygulamayla başladı: Eylül 2016’da kullanıma sunulan Douyin adlı Çin uygulaması ve bir yıl sonra aynı şirket tarafından Eylül 2017’de tanıtılan TikTok adlı uluslararası sürüm.

Bu uygulamaların her ikisi de, 2012 yılında Zhang Yiming tarafından kurulan ByteDance adlı Pekin merkezli bir teknoloji şirketi tarafından geliştirildi. Kasım 2017’de ByteDance, Amerika pazarında popüler olan Musical.ly adlı bir dudak senkronizasyonu uygulamasını satın aldı.
ByteDance, TikTok’un teknolojisini Musical.ly’nin kullanıcı tabanıyla birleştirmek ve küresel pazardaki konumunu güçlendirmek amacıyla Musical.ly’yi satın almak için yaklaşık 1 milyar dolar harcadı. Ağustos 2018 itibarıyla ByteDance, Musical.ly’yi TikTok ile birleştirerek milyonlarca kullanıcıyı bir araya getirdi ve bugün bildiğimiz TikTok uygulamasını ortaya çıkardı.
TikTok’un Amerika’daki mülkiyeti, ABD hükümetinin uygulamanın kullanıcı gizliliği ve güvenliği konusundaki endişeleri nedeniyle sıcak bir konu haline geldi çünkü uygulama Çinli bir şirkete aitti. Ağustos 2020’de, dönemin Başkan Donald Trump, ByteDance’in 90 gün içinde bir Amerikan şirketine satmaması durumunda TikTok’un yasaklanması yönünde bir idari emir yayınladı. Bu endişeleri gidermek için ByteDance, Amerikan şirketleriyle görüşmelere başladı.

Eylül 2020’de, Oracle ve Walmart’ın TikTok Global adlı yeni oluşturulan ABD merkezli bir şirkette hisse almasını içeren bir anlaşma üzerinde ön anlaşmaya varıldı. Teklife göre Oracle, TikTok’un bulut barındırma sağlayıcısı olacak ve TikTok’un kaynak kodunu inceleme hakkını elde ederek ABD yasalarına uygunluğu sağlayacak ve kullanıcı verilerini koruyacak.
Önerilen anlaşma Oracle’a TikTok Global’de %12,5 hisse verirken Walmart ise %7,5 hisse alacak. Öte yandan ByteDance, yaklaşık %80 hisseyi elinde tutacak, ancak ABD’li yatırımcılar halihazırda ByteDance’in yaklaşık %40’ına sahip olduğundan, yeni yapı hâlâ Amerikalıların mülkiyetinde sayılacak.
Ancak bu anlaşmanın onayı, Trump yönetimi görevden ayrılmadan önce kesinleşmediği için askıya alındı. Biden yönetimi o zamandan beri TikTok ve Çin’e ait diğer uygulamalarla ilgili riskleri inceliyor. Sonuç olarak TikTok, Çinli teknoloji şirketi ByteDance tarafından geliştirilen ve sonunda tek bir uygulama halinde birleştirilen iki ayrı uygulama olarak ortaya çıktı. Uygulamanın sahipliği ABD’de tartışmalı bir konu
Oracle ve Walmart’ın yeni oluşturulan TikTok Global şirketinden hisse almasını içeren bir anlaşma önerildi, ancak nihai onay belirsizliğini koruyor.
Tüktok’un kurucu kim? Tiktok ne zaman kuruldu?
Orijinal olarak Çin’de Douyin olarak bilinen TikTok, Eylül 2016’da Zhang Yiming tarafından kuruldu. Zhang, 21 Nisan 1983’te Longyan, Fujian, Çin’de doğdu. Nankai Üniversitesi’nden 2005 yılında yazılım mühendisliği bölümünden mezun oldu.
Zhang, TikTok’un ana şirketi ByteDance’i kurmadan önce birkaç teknoloji şirketinde çalıştı. Çin seyahat sitesi Kuxun’da mühendis olarak başladı ve daha sonra Microsoft’a geçti. Zhang sonunda Microsoft’tan ayrıldı ve emlak arama motoru olan 99fang.com’un kurucu ortağı oldu.
Zhang, 2012 yılında makine öğrenimi algoritmaları tarafından yönlendirilen çeşitli içerik platformları geliştirmeye odaklanan bir internet teknolojisi şirketi olan ByteDance’i kurdu. ByteDance’in ilk ürünü, kişiselleştirilmiş bir haber öneri platformu olan Toutiao’ydu. Toutiao’nun başarısının ardından Zhang, dikkatini kısa video pazarına çevirdi ve 2016 yılında Çin’de Douyin’i piyasaya sürdü.
ByteDance, 2017 yılında TikTok’u piyasaya sürerek kısa video platformunu uluslararası düzeyde genişletti. TikTok dünya çapında büyük bir popülerlik kazandı ve 2018’de ByteDance, pazar konumunu sağlamlaştırmak ve TikTok’un büyümesini daha da artırmak için bir başka popüler kısa video platformu olan Musical.ly ile birleşti.
TikTok ile ilgili merak edilen sorular ve yanıtları
TikTok’un ana şirketi kimdir?
Pekin merkezli bir internet teknolojisi şirketi olan ByteDance, TikTok’un ana şirketidir.
TikTok’un kurucusu kimdir?
Zhang Yiming, TikTok’un ve ana şirketi ByteDance’in kurucusudur.
TikTok Amerika Birleşik Devletleri’nde ne zaman piyasaya sürüldü?
TikTok, Eylül 2017’de Amerika Birleşik Devletleri’nde piyasaya sürüldü.
Şu an Amerika’da TikTok’un sahibi kim?
Şu an itibariyle ByteDance, Amerika’da TikTok’un sahibi olmaya devam ediyor ancak ABD hükümetinin güvenlik endişelerini gidermek için Oracle ve Walmart ile bir anlaşma yapılması tartışılıyor.
Amerika’da TikTok’un mülkiyetinde Oracle ve Walmart’ın rolü nedir?
Oracle ve Walmart, Eylül 2020’de TikTok’un ABD operasyonlarının %20’sini satın almak için bir anlaşma yaptığını duyurdu; Oracle, TikTok’un ABD verilerinin depolanmasını ve güvenliğini güvenilir bir teknoloji sağlayıcısı olarak yönetirken, Walmart ticari ortaklıklar konusunda işbirliği yapacaktı.
ABD hükümetinin TikTok’un mülkiyetiyle ilgili neden güvenlik endişeleri var?
ABD hükümeti, TikTok’un veri toplama uygulamaları ve Çin’in ByteDance tarafından sahiplenilmesi nedeniyle potansiyel ulusal güvenlik riskleri hakkındaki endişelerini dile getirdi. Çin hükümetinin kullanıcı verilerine erişip bunları casusluk amacıyla kullanabileceğinden korkuyorlar.
TikTok’un Amerika’daki sahiplik durumu çözüldü mü?
Oracle ve Walmart ile yapılan anlaşma halen tartışıldığı ve düzenleyici onaylara tabi olduğu için TikTok’un Amerika’daki mülkiyet durumu henüz tam olarak çözülmedi.