İstanbul‘da gerçekleşen Uluslararası İstanbul İplik Fuarı, tekstil sektöründeki en önemli buluşmalardan biri olarak kabul edilir. Bu yıl TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi‘nde 20’nci kez kapılarını açan fuar, birbirinden değerli yenilikleri ve sektöre yön veren projeleri ağırladı. Fuarın en dikkat çekici tanıtımlarından biri, dünyanın önde gelen akrilik elyaf üreticilerinden Aksa Akrilik tarafından geliştirilen Aksafil projesi oldu. Türk ve Japon mühendislerin üç yılı aşkın bir süredir üzerinde çalıştığı bu proje, tekstil sektöründe devrim yaratacak nitelikte.
Aksa Akrilik Aksafil Üretim ve Satış Direktörü Haydar İnan, projenin tanıtımı sırasında yaptığı konuşmada, Aksafil‘in Aksa Akrilik için büyük bir önem taşıdığını vurguladı. “Buradaki amacımız aslında akrilik ve akrilik karışımı iplikle yeni teknolojileri birleştirerek Türk tekstil sektörünün rekabet gücünü arttırabilmek. Aksafil ile sektöre yeni bir soluk vermek istiyoruz,” diyerek projenin hedeflerini özetledi.
Aksafil, havayla büküm prensibine dayanan air jet iplik eğirme teknolojisi sayesinde, 550 metre iplik çıkış hızına ulaşarak hem maliyetleri düşürmeyi hem de verimliliği artırmayı hedefliyor. Bu teknoloji, özellikle ‘high bulk’ adı verilen hacimli akrilik iplik üretimini mümkün kılıyor. İplik üretimindeki bu yenilikçi yaklaşım, Aksa Akrilik‘in Türk tekstil sektörüne sunduğu büyük bir katkı olarak değerlendiriliyor.
Aksafil, Türk tekstil sektörüne çok ciddi kalite katkısı sağlayabilecek yeni bir yaklaşım olarak öne çıkıyor. Projeye göre, 2022 yılında devreye giren üretim tesisleri ve 2023 yılında tamamlanan ikinci faz ile birlikte, triko, yuvarlak örme, halı, el örgüsü gibi çeşitli sektörlere yenilikçi bir yaklaşım sunuldu. Bu gelişme, Türk tekstil sektöründe özellikle iplik üretim teknolojileri arasında önemli bir yer edinmeyi başardı.
Haydar İnan, Aksafil‘in piyasaya sürülmesiyle ilgili olarak, “Aksafil, sektöre farklılık yaratan bir kalite olarak piyasaya sunuldu. Bu yenilikler, dünya genelinde ihracat pazarlarında çok ünlü olan zincir mağazalarının koleksiyonlarına girdi,” dedi. Ayrıca, Türkiye‘de bir halı firmasıyla yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucu Aksafil ipliğiyle dokunan halıların, Miramare koleksiyonu adı altında piyasaya sunulduğunu ve bu ürünlerin önümüzdeki günlerde mağazalarda yerini alacağını belirtti.
Projede yaklaşık 27 buçuk milyon dolarlık bir yatırımla, 20 bin metrekarelik kapalı alanda, yıllık 6 bin 600 tonluk bir kapasiteyle, 150 çalışanla, çevre odaklı, doğaya saygılı ve verimliliği ön planda tutan bir yaklaşım benimsendi. Aksafil‘in Türk tekstil sektöründe yarattığı etki, sadece üretim tekniklerindeki yeniliklerle sınırlı kalmayıp, aynı zamanda ürün kalitesinde de fark yaratmayı hedefliyor.
Aksa Akrilik, Aksafil projesiyle, Türk tekstil sektörünün rekabet gücünü artırmayı, sürdürülebilir bir kalite sunmayı ve geleceğin ipliğini üretmeyi amaçlıyor. Bu hedef doğrultusunda, projenin geliştirilmesine yönelik çalışmalar devam edecek ve Aksafil, Türk tekstil sektörüne yeni bir soluk, yeni bir vizyon kazandırmaya devam edecek.