Hollandalı yatırım grubu Prosus, omni-kanal mücevher girişimi BlueStone‘a 100 milyon dolarlık bir yatırım turuna öncülük etmeye hazırlanıyor. Sektör kaynaklarına göre, bu yatırım turu BlueStone‘un değerlemesini 960 milyon dolara çıkaracak ve bu değerleme, Eylül 2023’teki 440 milyon dolarlık değerlemesinin iki katından daha fazla olacak.
Yatırım turunun, birincil ve ikincil hisse satışlarının karışımı olması bekleniyor. Turda, Peak XV Partners, Steadview Capital ve Think Investments gibi girişim sermayesi firmalarının da yer alması öngörülüyor.
Yatırım turunun yaklaşık 60 milyon dolarlık kısmının birincil sermaye artışı olması ve bu miktarın BlueStone tarafından işine geri yatırılması bekleniyor. Geri kalan kısmı ise erken yatırımcıların hisselerinin bir kısmını elden çıkaracakları ikincil bir bileşen olacak.
Eğer bu yatırım turu gerçekleşirse, Zepto‘nun geçen ay sonunda 3.6 milyar dolarlık değerlemeyle 665 milyon dolarlık fon toplamasının hemen ardından gelecek. Bu yatırım turu, ayrıca sektördeki sınırlı sayıda anlaşmanın olduğu bir dönemde yapılacak.
Prosus için bu anlaşma önemli olacak, çünkü bu yatırım, grubun 2022 ortalarından bu yana ilk büyük ölçekli yatırımı olacak. Prosus, 2023’te sözleşme yazılım firması Spotdraft ve moda markası Virgio gibi girişimlere yatırım yaptı, ayrıca portföyündeki Urban Company ve Captain Fresh gibi girişimlere destek vermeye devam etti. Ancak, Prosus, SoftBank ve Tiger Global gibi rakipleri gibi geç aşama faaliyetlerinden uzak kalmıştı.
Hem Prosus hem de BlueStone, konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
BlueStone, 2023 mali yılında 788 crore işletme geliri bildirdi, bu rakam bir yıl önceki 476 crore’a kıyasla artış gösterdi. Şirketin zararları ise 2022 mali yılındaki 1,268 crore’dan 167 crore’a geriledi.
Tracxn verilerine göre, yerli teknoloji girişimleri, mevcut takvim yılının ilk yarısında (Ocak-Haziran) fonlama oranında %13’lük bir düşüşle 4.1 milyar dolara geriledi. 2023’ün aynı döneminde 4.8 milyar dolar toplanmıştı.
Fonlama turlarının sayısı da bu dönemde 989’dan 540’a düşerek %54’lük bir azalma gösterdi. Fonlama aşamalarında da düşüş gözlemlendi. Bu yılın ilk yarısında tohum aşaması fonlaması yıllık bazda %17.3, erken aşama girişim fonlaması %28 ve geç aşama şirketlerin fonlaması %1.3 oranında azaldı.
Ancak, 2023’ün ikinci yarısıyla kıyaslandığında, bu yılın ilk yarısında fonlama senaryosu iyileşti. Genel fonlama, geçen yılın ikinci yarısındaki 3.96 milyar dolardan %4 artışla 4.1 milyar dolara çıktı ve aşamalar genelinde fonlamada bir artış görüldü.
2024’ün ilk yarısında en yüksek aylık fonlama, Nisan ayında 862 milyon dolarla gerçekleşirken, Ocak ayında geçen yılın ilk yarısında 1.41 milyar dolarla en yüksek fonlama yapılmıştı. Bu yıl şimdiye kadar sekiz 100 milyon doların üzerinde fonlama anlaşması görüldü. Zepto dışında, Flipkart, Apollo 24|7 ve Meesho gibi şirketler, bu dönemde 250 milyon doların üzerinde fon toplamayı başardı.
Flipkart, 350 milyon dolar toplarken, Apollo 24|7 297 milyon dolar ve Meesho 275 milyon dolar fon topladı. Perakende, kurumsal uygulamalar ve fintech endüstrilerindeki girişimler, bu dönemde en yüksek fonlamayı kaydetti.
Bu yılın ilk yarısında Hindistan’daki üç girişim – Zepto, InCred Finance ve Porter – unicorn statüsüne ulaştı.