Biruni Üniversite Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Türkan Öztürk Topcu, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Günlük yaşamın getirdiği stresin, kanser hastalığının oluşumu ve gelişiminde önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Topcu, stresle mücadelede uygulanabilecek yöntemler ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının önemine dikkat çekti.

Doç. Dr. Türkan Öztürk Topcu tarafından yapılan açıklamada, stresin, insan vücudunun tehditlere veya zorluklara karşı gösterdiği doğal bir tepki olduğunu belirtti. Bu tepkinin duygusal ya da zihinsel olabileceğini, kişiden kişiye değişkenlik gösterdiğini ifade etti. Topcu, “Stresin algısı kişiden kişiye değişir ve bu strese karşı verilen tepkide yine kişiden kişiye farklı olmaktadır. Aslında stres birçok kişi motivasyon kaynağı ve kişinin performansını artıran bir faktördür. Kanserde etkili olan stres daha çok uzun süreli olanlardır. Kronik stres diye nitelendirdiğimiz, sağlık sorunlarına, yaşam kalitesinde düşüşe neden olan strestir” dedi.

Kronik stresin, vücutta adrenalin ve kortizon hormonlarının aşırı salgılanmasına neden olduğunu, bunun sonucunda çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Topcu, kalp atış hızının artması, kasların gerilmesi, sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkiler ve uyku problemleri gibi durumları örnek gösterdi. Özellikle, “Zayıflamış bir bağışıklık sistemi kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırır” ifadesiyle, kronik stresin bağışıklık sistemini zayıflattığını ve bu durumun kanser gelişimini kolaylaştırabileceğini vurguladı.

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Türkan Öztürk Topcu, stresin fiziksel ve duygusal belirtileri hakkında bilgi verirken, uzun süreli stresin yeme davranışlarını, alkol ve madde kullanımını etkileyerek kansere yol açabileceğini ifade etti. “Uzun süreli stres, kansere neden olabilir” diyerek, kronik stresin bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkilerine ve inflamasyon ile DNA hasarına yol açarak kanser riskini artırabileceğine dikkat çekti.

Son olarak, Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Türkan Öztürk Topcu stresle başa çıkmanın önemine vurgu yaparak, nefes teknikleri, egzersiz, sağlıklı beslenme, yeni hobiler edinme ve düzenli uyku gibi yöntemlerin yanı sıra sosyal destek sistemlerinin stres yönetiminde büyük önem taşıdığını belirtti. “Stres kansere sebep olduğuna göre, stresle başa çıkma stratejileri geliştirmeliyiz. Herkesin ihtiyaçlarına ve yaşam tarzına göre stresi yönetme şekilde farklıdır. Gerektiğinde profesyonel yardım alabilmek önemlidir” diyerek, sağlıklı bir yaşam için stres yönetiminin kritik önemini vurguladı.

Exit mobile version