İnşaat sektörünün önemli isimlerinden biri olan İş insanı Arif Tarım, yaşamına dair ilk kez N24’e konuştu. Tarım nasıl başarıya ulaştı? Ailesi bu zorlu yolculuğunda ona destek oldu mu? İşte Arif Tarım ile ilgili önemli detaylar.

Arif Tarım kimdir? Kendinizi kısaca bize tanıtır mısınız?

Ben Arif Tarım, 5 Mayıs 1980 tarihinde Afyonkarahisar’da doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Afyonkarahisar’da tamamladım. Üniversite eğitimini iki yıl Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi ve sonrasında iki yıl Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme fakültesinde tamamladım. Sonrasında sürpriz bir şekilde başlayan ve iki yıl süren ilaç sektörü satış danışmanı pozisyonunda ilk gerçek çalışma hayatıyla ve tabii ki bu vesileyle ticaretle tanıştım. Bu süreçte ertelenen askerlik görevi süreci gelmişti, İzmir ve İstanbul’da 15 ay süren askerlik görevimi tamamladım.

Doğup büyüdüğüm şehirde yani Afyonkarahisar’da büyük bir inşaat firmasında 10 yılı aşkın bir süre şirketin en alt kademesinden en üst kademesine kadar her pozisyonunda çalışma ve tecrübe edinme şansı yakaladım. Daha sonra çalıştığım şirketle yollarımı ayırıp kendi şirketimi kurma kararı aldım. Artık kendi işimi yapma zamanı gelmişti. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren ve ismini bulunduğu coğrafi bölgeden alan “İÇEGE” isimli şirketi kurdum ve halen çok sevdiğim işleri bu şirket bünyesinde yapmaya devam ediyorum. Genel olarak kamu kurum ve kuruluşları için yol, kaldırım, kanalizasyon ve içme suyu hatları gibi sektörde alt yapı alanında faaliyet göstermeye devam ediyorum.

Mesleğinize ilginiz ilk ne zaman başladı? Aileniz destek oldu mu?

Askerlik görevimi tamamladıktan sonra aynı zamanda akrabalık bağımızın da olduğu Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren büyük bir inşaat firmasında çalışmaya başladığımda anlamıştım üretim yapmayı, insanlarla iç içe olmayı, yeni insanlar tanımayı, masa başı yerine arazi ve şantiye ortamında yaşamayı, üretmeyi ve bunu insanlara beğendirmenin beni mutlu ettiğini.

Gerçeği söylemek gerekirse çocukluk hayalim ya da ailemin çok istediği bir iş değildi bu. Annem halen devlet memuru olmamı istiyordur sanırım;)  

Başarıya nasıl ulaştınız?

Özel sektörde çalıştığım süre zarfında verilen tüm pozisyonlarda ve görevlerde hiç itiraz etmeden severek çalıştım. Az konuşup çok dinledim. Ben bu işi bilmiyorum ya da yapamam demedim hiçbir zaman. Çalıştığım pozisyonla hiç alakası olmayan pozisyonlarda boş zamanlarımı değerlendirdim. Çalışma hayatım boyunca işe hiç geç kalmadım.

Özetlemek gerekirse gerçekten çok çalıştım ve doğru zamanda doğru yerde olmanın şansını da söylemeden geçemeyiz tabii ki.

İş yaşamıda kimleri örnek aldınız?

Askerlik görevimi tamamlar tamamlamaz çalışmaya başladığım ve kendi şirketimi kurana kadar uzun bir süre çalıştığım firmanın patronu (her daim abim olarak gördüğüm) İbrahim Yeşilay her zaman ticari hayatımda iş hırsı, iş ahlakı ve çalışma yöntemleri ile örnek aldığım tek insandır. 

Sektörünün avantajları ve dezavantajlarını sayabilir misiniz?

Çalışmayı tercih ettiğim sektörde tüm sektörlerde olduğu gibi birçok avantaj ve dezavantajlar var.

Başlıca avantajlarını sayarsak;

  • Büyük ve güçlü bir ülkenin yani Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşı olmak ve bu güzel ülkede kamu kurum ve kuruluşlarıyla çalışmak büyük bir gurur ve avantaj çünkü inşaat sektör hacmi çok büyük.
  • Ayrıca inşaat sektörünün özellikle ülkemizde 1980 sonrasında her geçen gün gelişerek ve büyüyerek artan bir iş hacminin olması.
  • İnşaat sektörünün çok büyük bir pazarı elinde bulundurması ve yurt dışı pazarında da birçok Türk müteahhit firmanın gurur verici işler yapması. Sektörümüz için iş potansiyelini sadece ülkemiz sınırları içinde düşünmememiz gerekir.

Başlıca dezavantajlarını sayarsak;

  • Her sektörde olan ama inşaat sektöründe olma olasılığı maalesef çok daha fazla olan her ne kadar tüm tedbirler alınsa da iş kazası riskleri.
  • Küresel dünyada büyük değişkenlik gösteren inşaat malzemeleri fiyatlarındaki hızlı değişkenlik de büyük bir dezavantajdır.
  • İnşaat sektörü hataları, zayıflıkları ve öngöremediğiniz olumsuz değişkenlikleri asla affetmeyen sektörlerin başında gelmektedir.
  • Tecrübe ve bilgi sahibi olmayan birçok meslektaşımızın maalesef sektörde faaliyet gösteriyor olması.
  • Zaman zaman şehir merkezlerinden çok uzak bölgelerde çalışmanın zorluklarına da katlanmak gerekecektir.

Size destek olan kişiler oldu mu? Adlarını anmadan geçemeyeceğiniz kişileri sayar mısın?

Elbette birçok kişi destek olmak için ve bir o kadar da çok kişi başarısız olmam için birbirleriyle yarıştılar. Burada söylemek istediğim tek şey isimler vermek yerine, destek olan, destek olmaya çalışan, bana bir fırsat veren herkese gönülden teşekkür ediyorum ve onlara hayatım boyunca dualarımda olacaklarını söylemek istiyorum.

Geleceğe yönelik ne gibi düşünceleriniz ya da projeleriniz var?

Gelecekle alakalı düşüncem ya da hayalim de diyebiliriz buna. Yenilikçi, doğa dostu, içerisinde sadece iyiliklerin olacağı, sosyal sorumluluk projelerinde diğer meslektaşlarıyla büyük bir yarış içerisinde olan, gelecek nesillere örnek olabilecek diğer ülkelerin örnek gösterebileceği özellikle doğal afet ve deprem ile mücadele için faaliyet gösterecek bir inşaat teknolojileri geliştirme firması kurmak diyebiliriz.   

Türkiye’deki genç girişimcilere neler tavsiye edersiniz?

Bu soru için çok uzun cümleler kurmaya gerek yok. Yaptığınız işin, sizinle beraber aynı işi yapan rakiplerinizden her zaman daha iyisi olması için harcayın zamanınızı da kazandığınız paranızı da.

Sizin sektörünüzde alanında kendini geliştirmek isteyen kişilere ne tür önerilerde bulunursunuz?

Özellikle inşaat sektöründe başarı için vazgeçilmez iki büyük etken var bunlardan ilki iyi bir eğitim ve yanı sıra sadece şantiye ortamında, arazide imalatın olduğu ortamda bire bir çalışarak kazanılabilecek iyi bir tecrübe.

Exit mobile version