Bu ayın başlarında Fortune ve Great Place to Work iş birliğiyle Hilton, üstün şirket kültürü, kapsayıcılık taahhüdü ve terfi olanakları sayesinde en iyi iş yeri seçildi. Bu başarı, Hilton’un CEO’su Christopher Nassetta‘nın uzun vadeli hedefleri arasında yer alıyor.
“Ben otantik bir adamım; neysem oyum,” diyor Nassetta, Fortune‘dan Nick Lichtenberg‘e verdiği röportajda. “Mükemmel değilim. Niyetlerim her zaman iyi—çoğunlukla saf—ve çalışanlarımız için en iyisini istiyorum çünkü bu şirket için de en iyisidir. Ve bunun gerçekleşmesini sağlamak için yoluma çıkacak herkesi devre dışı bırakırım.”
Neredeyse yirmi yıldır Hilton‘da görev yapan Nassetta, hizmetkâr liderliğe inanıyor ve Hilton‘un ön saflardaki çalışanlarının “gerçek işi” yaptığını söylüyor. Bu, Nassetta‘nın oluşturmayı kararlılıkla sürdürdüğü şirket kültürünün yapı taşlarıdır.
Bu, rastlantı sonucu değil; Gen Z özellikle otantiklik, sosyal adalet ve eşitlik konularında iş yerlerinde derin bir önem taşıyor. Tüm bunlara eşit özen göstermek, onları işte tutmanın kritik bir yolu haline geliyor.
Nassetta, “İş dünyasındaki tüm amacım, iyi iş yaparak iyi işler yapmak—nokta,” diyor. “On yıllardır ESG’yi (çevresel, sosyal ve yönetişim) teşvik ediyorum çünkü bu iş için iyi.” 30 yılı aşkın süredir liderlik pozisyonlarında çalışan Nassetta, büyük bir egoya sahip olmadığını belirtiyor.
“Büyük bir egom olduğunu sanmıyorum ama hepimizin egoları var, özellikle de erken dönem CEO’lar olarak biraz gösteriş sendromu yaşıyoruz çünkü henüz işleri çözemedik,” diyor. “Ritüellerinizi oluşturmadınız ve halka açıldığınızda hissedar ilişkilerini oluşturmadınız, bu yüzden tüm bu çeşitli paydaşlar hakkında endişeleniyorsunuz. Bununla gelen bir tür yerleşik güvensizlik var, ancak ritimlerinizi yakaladıkça bu şeyleri çözersiniz.”

Nesiller arası fark konusuna gelince; Nassetta, 61 yaşında, kendi zamanında insanların iş yerinde zihinsel sağlık sohbetleri veya kişisel sorunlarını patronlarına getirmediklerini söylüyor. Ancak genç kültürün bazı yönlerini benimseyebiliyor: esnek çalışma, yukarı hareketlilik ve mentorluk gibi. “En önemlisi, amaca odaklanmış durumdayım.”
Gen Z‘nin aşırı paylaşım alışkanlıklarına katılmasa da, tüm yaş gruplarındaki çalışanlar genel olarak aynı şeyleri istiyor. “Herkes ilerlemek istiyor; herkes finansal, fiziksel ve zihinsel olarak iyi olmak istiyor; herkes birinin onları mentorluk yapmasını istiyor,” diyor. “Belki Gen Z bu konuda daha fazla resmi bir yapı istiyor. Ama ben burada olduğum sürece en iyi mentorlarıma sahip oldum—ve ben bir bebek patlaması kuşağıyım.”
Nassetta, çok sayıda yöneticinin kendi öncelikleri ile en genç çalışanlarının öncelikleri arasındaki farkları vurgulamak için zaman harcadığını düşünüyor. “500.000 kişilik bir şirketi, giderek artan Gen Z‘lilerle yönetmem gerektiği için, benzerlikleri düşünmeye çalışıyorum. Kendi inancım şudur: Gençlerin istediği temel şeyler birbirine daha çok benzer.”
Bu, iş yerinde kendini tam anlamıyla ifade etmeyi de içeriyor. “Herkesin tam anlamıyla kendisini iş yerine getirmesini istiyoruz çünkü çeşitli bir ortam başarı anahtarıdır,” diyor. “İnsanları teşvik etmeye çalışıyorum; ne düşündüğünüzü bilmek istiyoruz. Her zaman aynı fikirde olmayabilirim ve bunu size söyleyebilirim ama tüm zihninizi getirmenizi istiyorum. Tüm benliğinizi getirmenizi istiyorum çünkü tüm benliğiniz sizi burada istememin nedeni ve umarım müşterilere daha iyi hizmet etmemize yardımcı olur. Sizi buraya getirip ‘Kalıbımıza uyun’ dersem ve tüm benliğinizi getiremezseniz, tanım gereği, o çeşitliliğin değerini kaybetmiş olurum.”
Çalışanların, “Yaptığımız her şeyi kabul etmeyeceğinizi, ama hepsini bir araya getirdiğinizde sonuca katılacağınızı” anlamaları gerektiğini belirtiyor. “Bugünün dünyasında, tüm siyasi sistemimiz temelde bizi bölmek ve kimlik siyaseti üzerine kuruludur.”
Nassetta, Hilton‘un bu konuda zorluk yaşamadığını, bunun da çalışanlarının yönetici ekibin tutarlı ve onurlu bir amaca sahip olduğuna güvenmesiyle açıklıyor. “Çalışanların bir sesi var ve ne düşündükleri önemli,” diyor. “Bu, herkesi her zaman memnun edebileceğimiz anlamına gelmez; bunu yapmaya çalışmak kaotik olurdu.”
Hilton CEO’su Christopher Nassetta, otantik liderlik ve hizmetkâr yönetim tarzıyla şirket kültürünü şekillendirmeye devam ediyor. Gen Z‘nin iş yerinde otantiklik, sosyal adalet ve eşitlik taleplerine yanıt veren Nassetta, tüm çalışanların ortak hedefler etrafında birleştiğine inanıyor. Hilton, bu yaklaşımla çalışanlarının güvenini kazanarak başarıya ulaşmaya devam ediyor.