Yaz aylarına yaklaşırken pek çok kişi kilo verme telaşına kapıldı. Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Ezginur Aksipahi, bu süreçte yapılan hatalar hakkında uyarılarda bulundu. Aksipahi, “Öğün atlayarak, karbonhidrattan uzak durarak ve geceleri aç uyuyarak kilo verilebileceğini düşünmek yanlıştır” dedi.

Diyet yapmaya karar verenlerin doğru sanılan pek çok yanlış bilgiyle karşılaşabileceğini belirten Aksipahi, uzmana danışmanın önemini vurguladı. Kişiye özel beslenme programlarının tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yanlış: Aç Kalırsam Kilo Veririm

“Aç kalırsam kilo veririm” düşüncesinin tamamen yanlış olduğunu belirten Aksipahi, “Gerçek: Yaşamsal fonksiyonlarımızı devam ettirmek ve yağ yakımını hızlandırmak için günde üç ana öğün yapmak önemlidir” dedi. Ara öğün sayısının yaşam standartlarına veya hastalık varlığına göre değişebileceğini belirtti. Örneğin, diyabeti olan bireyler için sık öğünlü bir beslenme planlaması yapılması gerektiğini ifade etti. Kahvaltının metabolizmayı uyandırmada büyük rol oynadığını ve kahvaltının atlanmasının metabolizmayı yavaşlattığını söyledi. Öğün atlamayarak açlığı kontrol altında tutmanın sağlıklı ve dengeli beslenmeye ilk adım olduğunu vurguladı. Kahvaltı yapmaya vakit bulamayanlara ise şu öneride bulundu: “4 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı yulaf, 1 tatlı kaşığı keten tohumu, 4-5 tane çiğ badem, 1 porsiyon yaz meyvesi.”

Yanlış: Ekmek, Makarna, Pilav Yemezsem Zayıflarım

Aksipahi, karbonhidrat tüketiminin sınırlandırılmasının en çok karşılaşılan yanlışların başında geldiğini belirtti. Karbonhidratların tek başına kilo alımına sebep olmadığını, doğru karbonhidrat seçimleri ve fazla kalori alımının kilo almaya sebep olduğunu vurguladı. Karbonhidratlı besinlerin beslenme programından çıkarılmasının, vücudun karbonhidratı kandan ve kaslardan almaya çalışmasına neden olacağını ve bunun da kas kayıplarına zemin hazırlayacağını ifade etti. Kas kayıplarının su kayıplarına da neden olduğunu belirtti. Bu durumda tartıdaki değişimin kişiyi tatmin edebileceğini ama kaybın kaslardan olduğunu vurguladı. Diyette dengeli ve doğru karbonhidrat tüketiminin kas kaybını engellediğini ve yağ yakımını desteklediğini söyledi. Aksipahi, beslenmede beyaz un, pirinç gibi gıdalar yerine tam tahıllı besinler, kuru baklagiller ve meyveler gibi kompleks karbonhidratların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Yanlış: Yağ Tüketirsem Vücudum Yağlanır

Hangi çeşit yağların seçildiğinin oldukça önemli olduğunu belirten Aksipahi, trans yağlar yerine doğal yağların kullanılmasının en ideali olduğunu söyledi. Beslenmeye dahil edilen bazı doğal yağların ölçülü bir şekilde alındığında zayıflamaya bile destek olabileceğini belirtti. Özellikle bazı hormonlar ve yağda çözünen vitaminler için yağ alımının gerekli olduğunu vurguladı. Hindistan cevizi yağı, chia tohumu, ceviz, zeytinyağı, zeytin, avokado gibi yağların ve yağ içeriği olan besinlerin tercih edilebileceğini ifade etti.

Yanlış: Sağlıklı Besinleri İstediğim Kadar Yiyebilirim

Sağlıklı besinleri istediğim kadar yiyebilirim düşüncesinin yanlış olduğunu belirten Aksipahi, meyvelerin sağlıklı görünse de fazla miktarda tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Meyvelerde bulunan fruktozun karaciğerde trigliseride dönüştüğünü ve bu durumun yağ miktarında artışa sebep olduğunu vurguladı. Fazla meyve tüketmenin ve diğer sağlıklı besinlerin alınan kalori miktarını artırarak kilo artışına neden olabileceğini belirtti. Hiçbir besinin ihtiyaçtan fazla kullanılmaması ve porsiyon kontrolüne özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Yanlış: Gece Yemek Yersem Kilo Alırım

Gece yemek yersem kilo alırım düşüncesinin de yanlış olduğunu belirten Aksipahi, öğünleri gece ve gündüz olarak ayırmak yerine günün tamamında alınan kaloriye bakılması gerektiğini söyledi. Gün boyunca alınan besinlerin porsiyonları ölçülü olduğu sürece gece yemek yemenin gündüzden daha fazla kilo artışına sebep olmayacağını belirtti. Aksipahi, son ara öğünün uyumadan iki saat önce yapılmasının sabah aç bir şekilde uyanmayı engelleyeceğini söyledi.

Exit mobile version