Hukuk alanında yapay zeka destekli dönüşüm hız kazanıyor
Yapay zekanın farklı sektörlerdeki etkisi giderek artarken, bu dönüşümden payını alan alanlardan biri de hukuk oldu. Koç Üniversitesi mezunları Hazal Halıgür, Oğuz Kağan Hitit, Emre Can Açıkgöz ve Mehmet Kantar tarafından 2024 yılında kurulan yerli girişim Leagle, geliştirdiği yapay zeka modeliyle Türk hukuk sistemine özel çözümler sunuyor. Karmaşık ve zaman alan hukuki süreçleri sadeleştirmeyi hedefleyen bu teknoloji, hukuk büroları ile avukatların çalışma verimliliğini artırmayı amaçlıyor. Girişim, KWORKS’24 ön hızlandırma programının ardından Hive Founders Accelerator adlı uluslararası programdan da kabul aldı ve böylece küresel pazara açılma yolunda ilk adımını atmış oldu.
Bireysel avukatlardan kurumsal şirketlere farklı planlarla hizmet
Leagle, hem bireysel avukatlara hem de büyük ölçekli hukuk bürolarına yönelik hizmet veriyor. Platform, sözleşme hazırlama, mevzuat araştırması, içtihat analizi ve doküman özetleme gibi pek çok görevi doğal dil işleme (NLP) ve yapay zeka teknolojileriyle destekleyerek otomatikleştiriyor. Böylece avukatlar, daha az zaman harcayarak daha fazla dava dosyasını değerlendirebiliyor. Üç farklı planla sunulan hizmetler — Basic, Pro ve Enterprise — kullanıcıların ihtiyacına göre ölçeklenebiliyor.
Türkçe hukuk metinlerine özel algoritmalarla geliştirildi
Leagle Kurucu Ortağı Hazal Halıgür, yaklaşık iki yıl süren Ar-Ge sürecinin sonunda Türk hukuk sistemine uyumlu bir yapay zeka modelinin geliştirildiğini belirtti. Halıgür, “Uzmanlık gerektiren hukuki görevlerde yapay zekanın potansiyelini en verimli şekilde kullanmak için geliştirdiğimiz Leagle platformu, karmaşık hukuki görevlerde yönlendirme yapıyor ve uzman seviyesinde çıktılar üretiyor” dedi. Hukuk metinleri üzerine eğitilmiş derin öğrenme modelleriyle çalışan sistem, Türkçeye özgü algoritmalarla yüksek doğruluk oranları hedefliyor.
KWORKS’24 Demo Day’de kapsamlı tanıtım
Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi (KWORKS) tarafından yürütülen 2024 yılı ön hızlandırma programına katılan 13 girişimden biri olan Leagle, Demo Day etkinliğinde platformunun temel özelliklerini katılımcılara aktardı. Halıgür, etkinlikte yaptığı sunumda, “500’e kadar dokümanı aynı anda analiz eden, akıllı özetleme ve anlam bazlı aramayla doküman aramakla kaybedilen vakti ortadan kaldıran Leagle, düzenleyici kurum kararlarının yanı sıra mevzuat ve içtihatlarda da hızlı ve referanslı araştırmalar yapma fırsatı sunuyor” ifadelerini kullandı. Platform, hukuk departmanlarının kullandığı mevcut doküman yönetim sistemlerine entegrasyon imkanı da tanıyor.
Yurt dışına açılım için yatırım süreci başladı
Küreselleşme adımlarını hızlandırmak isteyen ekip, 17 Mart’ta Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi. Burada başlatılan yatırım süreciyle birlikte, Birleşik Krallık’taki hukuk bürolarıyla test süreçleri yürütülmeye başlandı. Hazal Halıgür, “Birçok baro ile anlaşma sağladık. Büyük hukuk büroları ve kurumsal şirketlerle PoC (kavram kanıtı) süreçleri yürütüyor, Türkiye’nin önde gelen avukatlarıyla bireysel çalışmalar gerçekleştiriyoruz” dedi. Girişimin nihai hedefi, Leagle‘ı global çapta yapay zeka destekli hukuk teknolojileri alanında faaliyet gösteren bir teknoloji şirketine dönüştürmek.
Bu kapsamda Leagle, Türk hukuk sistemine özgü yapısı ve gelişmiş teknoloji entegrasyonuyla, yapay zekanın hukuk alanındaki kullanımını daha erişilebilir ve sistematik hale getirme yönünde önemli bir adım attı.