Çin merkezli Xpeng, elektrikli dikey kalkış ve iniş yapabilen hava araçlarına yönelik yatırımlarını hızlandırıyor. Şirket, 3 milyar yuan (yaklaşık 413 milyon dolar) bütçeyle Guangzhou şehrinde yeni bir üretim tesisi kurmaya hazırlanıyor. 2026 yılında faaliyete geçmesi planlanan fabrikada yıllık 10 bin adet hava aracı üretimi hedefleniyor.
Uçan araç pazarı kara taşıtlarını ikiye katlayabilir
Xpeng CEO’su He Xiaopeng, Pekin‘de düzenlenen China EV100 forumunda yaptığı açıklamada, uçan araç pazarının potansiyelinin kara taşıtlarından daha büyük olduğunu belirtti. He, “Düşük irtifa hava araçları, bugünkü otomotiv satış hacminin yalnızca yüzde 3 ila 5’ini oluşturuyor olabilir, ancak satış gelirleri açısından bu oran yüzde 20 civarında” dedi. Ayrıca önümüzdeki yirmi yıl içinde küresel uçan araç pazarının 2 trilyon ABD dolarına ulaşabileceğini ve bunun kara taşıtlarının pazar büyüklüğünün iki katı olabileceğini ifade etti.
Çinli firmalar yeni teknolojilere yöneliyor
Elektrikli araç satışlarının doygunluğa ulaşmasıyla birlikte Çin’deki teknoloji ve otomotiv firmaları, büyümeyi sürdürebilmek için yeni alanlara yöneliyor. Xpeng’in uçan araçlara yaptığı büyük yatırım, bu dönüşümün bir parçası olarak öne çıkıyor. Şirketin uçan araç vizyonu yalnız değil. Diğer büyük teknoloji şirketleri de alternatif ulaşım teknolojileri üzerinde çalışıyor.

Robotaksiler ve otonom sürüş çözümleri de ön planda
Baidu, geçtiğimiz hafta Dubai‘nin ulaşım otoritesiyle bir anlaşma imzalayarak 2028’e kadar şehirde en az 1.000 sürücüsüz taksi hizmete sokmayı hedeflediğini açıkladı. Aynı forumda, akıllı araç üreticisi Li Auto da geliştirdiği Halo OS işletim sistemini açık kaynaklı hale getireceğini duyurdu. Kurucu Li Xiang, bu sistemin Android benzeri bir araç işletim sistemi haline gelmesini amaçladıklarını belirtti.
Elektrikli araç satışları hız kesse de pazar hâlâ büyüyor
Araştırma şirketi Rho Motion‘a göre, Çin geçen yıl 11 milyon elektrikli araç satışı gerçekleştirerek küresel toplamın yüzde 65’ini oluşturdu. Ancak sektörün yüksek penetrasyon oranına ulaşmasıyla birlikte büyüme hızının bu yıl yüzde 15-20 aralığına düşmesi bekleniyor. Bu nedenle üreticiler, araçlarındaki akıllı özellikleri ve yeni teknolojileri öne çıkarmayı planlıyor.
İnsan benzeri robotlar ve drone sistemleri yolda
Xpeng, uçan araçların yanı sıra 2026 yılı sonuna kadar tüketiciye yönelik insansı robotların da seri üretimine geçmeyi planladığını daha önce duyurmuştu. Öte yandan bir diğer elektrikli araç devi BYD, bu ay araç üstüne entegre edilen bir drone sistemini tanıttı. Şirket, bu sistemle araç kullanıcılarına daha gelişmiş donanım seçenekleri sunmayı hedefliyor.
Chongqing Changan Automobile Başkan Yardımcısı Deng Chenghao, bu yılın “akıllı sürüş yılı” olacağını ve en az seviye 2 otonom sürüş sistemine sahip araçlarda ciddi bir artış yaşanacağını söyledi.