Endonezya’nın metal müzik sahnesinden yükselen Voice of Baceprot, İngiltere‘de bu hafta düzenlenecek olan Glastonbury Festivali‘ne katılmaya hazırlanıyor. Garut köyünden çıkan bu üç genç kadın, dünyanın en büyük müzik festivallerinden birinde sahne alacak ilk Endonezyalılar olmanın heyecanını yaşıyor.
Widi Rahmawati, Marsya ve Euis Siti Aisyah isimli üçlü, 2014 yılında bir İslami okulda tanışarak Voice of Baceprot adını verdikleri grubu kurdu. Kendilerine “gürültü” anlamına gelen bu isimle, sadece müzik dünyasında değil, toplumsal algılarda da değişim yaratmayı hedefliyorlar. Widi Rahmawati, “Sadece Voice of Baceprot değil, aynı zamanda ülkemizi de taşıyoruz” dedi.
Grup, Endonezya‘nın pop ve İslami müziklerle büyümüşken, System of a Down‘ın “Toxicity” albümünü dinledikten sonra metal müziğe olan tutkuları başladı. Okullarının rehberlik danışmanının bilgisayarında keşfettikleri bu müzik tarzı, onlara adrenalin dolu anlar yaşattı ve kendi müziklerini yapmaya başladılar.
Voice of Baceprot, metal müziği benimseyen ve başörtüsü takan kadınların zayıf ve uysal olmadıklarını, Müslümanların ise şiddet yanlısı militanlar olmadığını göstermek için çıktıkları bu yolda, hem yerel hem de uluslararası alanda önyargılarla mücadele ediyor. Marsya, “Köyümüzde metal müzik şeytani olarak görülüyor — kadınlar için uygun değil, hele bir de başörtüsü takan kadınlar için” ifadelerini kullandı.
Sahne aldıkları ABD‘de bazen militan olarak yaftalandıklarını belirten Marsya, “Sanki suçlularmışız gibi” diyerek yaşadıkları zorluklara değindi. Ancak bu zorluklar, onların mücadele azmini kırmadı. Glastonbury sonrasında yeni bir albüm ve “Mighty Island” adında, Endonezya‘daki yolsuzlukları konu alan bir şarkı üzerinde çalışmayı planlıyorlar. Ayrıca, Garut‘ta genç müzisyenlerle bir topluluk oluşturarak, onları güçlendirmeyi hedefliyorlar.
Voice of Baceprot‘un müzikleri, kadın güçlenmesi ve çevre gibi konulara değinirken, bu genç kadınlar, müziğin gücüyle dünyayı değiştirebileceklerine inanıyor.