Finlandiya merkezli sanal gerçeklik firması Varjo Technology Oy, kullanıcıların yalnızca akıllı telefonlarını kullanarak sanal gerçeklik için 3D ortamlar oluşturmasını sağlayan yeni hizmeti Teleport‘u tanıttı.
Şimdiye kadar, sanal ve karma gerçeklik deneyimlerine girmek zordu ve bu tür içerikler genellikle ileri düzey beceriler veya sanatçıların ve mühendislerin fotogrametri kullanarak oluşturduğu araçlarla sınırlıydı. Bu da, VR sahnelerinin oluşturulmasının haftalar hatta aylar almasına neden oluyordu.
Varjo’nun baş ürün sorumlusu Patrick Wyatt, SiliconANGLE‘e verdiği röportajda, “Bizi geri tutan büyük anlatı, son kullanıcılar için yüksek kaliteli içerik oluşturmanın ne kadar zor olduğu” dedi. “VR henüz kendi YouTube anını yaşamadı. Bu, bence, insanların içerik oluşturmaya başlamasının ilk yollarından biri. Bu, tüketici akıllı telefonları dışında herhangi bir özel ekipman gerektirmiyor.”
Teleport ile herkes, bir iPhone kullanarak yüksek çözünürlüklü 3D bir modeli yeniden oluşturabilir ve bir odayı veya dış mekan ortamını VR sahnesine dönüştürebilir. Bu hizmet, ortamı gerçek zamanlı ışıklandırma, gölgeleme, dokular ve yansımalarla yeniden oluşturur ve kişinin makine öğrenimi ve bir teknik olan Gaussian Splatting kullanarak sahnede dolaşmasına olanak tanır. Bu da, sahnenin taranmasını sağlayan kişinin tüm alanı dolaşarak akıllı telefonuyla taraması gerektiği anlamına gelir.
Bir sahne tarandıktan sonra, Varjo’nun bulutuna yüklenir ve ardından bir VR sahnesine dönüştürülmesi için işlenir. Varjo, motorlu bir bisikletin bulunduğu bir garajın yüksek doğrulukta gölgeler ve ışıklandırma içeren kısa bir gösterimini sundu. Öyle ki, lastiğin dişleri bile yakından bakıldığında belirginleşti ve pencerelerden gelen ışık, bisikleti tamir etmek için bekleyen anahtarları ve diğer aletleri yumuşak bir şekilde aydınlattı.
Wyatt, bu büyüklükteki bir odanın taranmasının akıllı telefon kullanılarak yaklaşık beş ila on dakika süreceğini ve işlenmesinin birkaç saat alacağını belirtti. Daha büyük sahneler, örneğin bir şehir meydanı, 2000’den fazla fotoğraf çekilmesini gerektirebilir ve işlenmesi 12 saatten fazla sürebilir.
Bugün itibariyle, kullanıcılar Teleport ile taranan sahnelere hemen erişebilir ve bu sahnelerde dolaşabilirler. Ayrıca, uygulamayı iPhone’larına almak için bekleme listesine kayıt olabilirler. Wyatt, uygulamanın Android ve diğer cihazlar için de geleceğini söyledi. Sahne görüntüleyicisi, Meta Platforms Inc.’in Quest 3 ve Apple Inc.’in Vision Pro gibi çoğu kulaklıkta ve kişisel bilgisayarlar için tarayıcıda kullanılabilir.
Wyatt, “İnsanların bununla ne yaptığını öğrenmek istiyoruz” diye açıkladı. “Nerede değer gördüklerini, en ilgi çekici kullanım senaryolarını nerede bulduklarını keşfetmek ve ardından yol haritamızı buna göre belirlemek istiyoruz. İletişim aracı mı olacak, başkalarının yazılımının bir parçası haline gelen bir araç mı olacak? Bence potansiyelini tam olarak bilmiyoruz.”
Bu teknolojinin potansiyel kullanımları arasında ofislerin ve insanların ziyaret ettiği diğer mekanların yeniden üretilmesi, sanat gösterileri veya gece kulüplerinin sanal gerçekliğe getirilmesi yer alabilir. Endüstriyel ve kurumsal kullanım senaryoları arasında mühendislerin fabrika zeminini veya laboratuvar düzenlerini taraması ve bu düzenlerde dolaşarak tartışma yapması sayılabilir. Ayrıca oyunlar veya sosyal uygulamalar için set parçalarının taranması için de kullanılabilirler.
Wyatt, Teleport‘u “temel bir teknoloji” olarak gördüğünü ve yıl boyunca müşteri kullanımlarına bağlı olarak özellikler ve güncellemeler alacağını söyledi. Teleport‘un ticari lansmanı 2024’ün sonlarına doğru planlanıyor.