Almanya merkezli dijital sağlık girişimi Vantis, Angelini Ventures liderliğinde gerçekleşen 10 milyon euroluk Seri A yatırım turunu tamamladı. Yatırım turuna Bayern Kapital, Twip Impact Ventures, mevcut yatırımcılar firstminute ve b2venture da katıldı. Söz konusu finansman, kronik hastalık yönetimini veri temelli bir yaklaşımla ele alan Vantis’in teknoloji altyapısını güçlendirmesine, kadrosunu genişletmesine ve tele sağlık, sürekli izleme, dijital tedavi çözümleri ile yapay zekâ destekli süreçlerini geliştirmesine olanak tanıyacak.
Vantis, özellikle Almanya’da aile hekimliği alanında yaşanan hekim yetersizliği sorununa dijital çözümlerle yanıt veriyor. Ülkede pratisyen hekimlerin %30’undan fazlasının 55 yaş üzerinde olduğu ve önümüzdeki yıllarda on binlerce hekim açığının oluşacağı öngörülüyor. Bu tablo, Avrupa genelindeki sağlık personeli sıkıntısına dair daha geniş bir eğilimle örtüşüyor. Vantis, sahip olduğu teknoloji temelli uygulamalarla bu boşluğu doldurmayı hedefliyor. Girişim, verimliliği artıran dijital sistemlerle hekimlerin iş yükünü hafifletmeyi, aynı zamanda hastalara daha kişiselleştirilmiş ve sürekli bir takip sunmayı amaçlıyor.
Yatırımı değerlendiren Angelini Ventures Dijital Sağlık Yöneticisi Nils Bottler, “Vantis, dijital inovasyonu klinik uzmanlıkla birleştirerek birinci basamak sağlık hizmetlerini yeniden şekillendiriyor. Bu yaklaşım, hem muayenehane süreçlerini sadeleştiriyor hem de özellikle kronik hastalıklarda hekimlerin veri odaklı ve kişiye özel sağlık hizmeti sunmalarına imkân tanıyor,” ifadelerini kullandı. Bottler, bu modelin Avrupa genelindeki benzer sağlık sorunlarına da çözüm olabileceğini vurguladı.
Vantis’in kurucu ortağı ve CEO’su Till Jansen ise yatırımın dijital dönüşüm açısından kritik olduğunu belirtti. Jansen, “Sağlık sisteminin dijital dönüşümü için güçlü yatırımlar şart. Biz yazılım şirketi olarak kendi muayenehane ağımızla teknoloji geliştirme konusunda avantajlıyız. Bu sayede sistemimizi doğrudan sahadaki ihtiyaçlara göre şekillendirebiliyoruz. Amacımız, hastalar için daha iyi tedavi sonuçları sağlarken, hekimlerin iş yükünü azaltmak,” dedi.
Vantis, sağlık hizmetlerini teknolojiyle entegre eden modeliyle kendi muayenehane ağını da kurarak doğrudan uygulamaya dayalı bir sistem geliştirmekte. Bu yapı, sağlık hizmeti sunumunda teorik çözümlerden öteye geçerek pratikte karşılaşılan sorunlara teknoloji destekli yanıtlar üretmeyi mümkün kılıyor. Yatırım, Angelini Ventures’ın dijital sağlık alanındaki stratejik hedefleriyle uyumlu şekilde, sistemik sağlık problemlerine çözüm üreten girişimlere destek verme politikasının bir parçası olarak görülüyor.
Angelini Ventures, bugüne kadar aralarında Neumirna, Nouscom, Cadence Neuroscience, Nobi ve Serenis gibi girişimlerin de yer aldığı 18 şirkete yaklaşık 100 milyon euro yatırım yaptı. Kurum, önümüzdeki yıllarda Avrupa ve Kuzey Amerika genelinde toplam 300 milyon euroya ulaşacak yatırımlar planlıyor.
Merkezi Münih’te bulunan Vantis, hasta sayısının arttığı, ancak hekim sayısının azaldığı bir ortamda sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği için dijital sağlık uygulamalarını merkezine alan bir model sunuyor. Bu modelin ilerleyen dönemde farklı ülke pazarlarında da uygulanması bekleniyor.