Uzman Klinik Psikolog Emre Gökçeoğlu anksiyete ile alakalı, “Hemen hemen her 100 kişiden 6’sını etkileyen anksiyete kişide evhamı, kaygıyı, huzursuzluğu, bedensel ağrıları, uyku problemlerini beraberinde getirir. Yaygın anksiyete bozukluğunda kişi normal zaman diliminin çoğunda kaygı ve kuruntu halindedir. Her an kötü bir şey olacakmış düşünceleri vardır ve zihin sürekli bir tetik halindedir. Kişi ciddi anlamda huzursuz hisseder ve yardım arayışı içersindedir. Anksiyeteye ne iyi gelir, Anksiyeteyi nasıl yenebilirim bana en çok gelen sorulardan birisi ve artık bunun cevabını vermek gerekiyor” dedi.

Anksiyeteden korunma yolları
Anksiyeteden korunma yollarına değinen Uzman Klinik Psikolog Emre Gökçeoğlu, “Belirli düzeyde kaygı bize başarıya götüren anahtardır. İyi bir eğitim alıp belirli yerlere gelmeye çalışma isteğimiz, Hayata tutunma isteğimiz, kendimize ve başka şeylere değer verme güdülerimiz sağlıklı kaygı seviyemizle alakalıdır. Fakat her şeyde olduğu gibi kaygı durumu da fazla olunca, kişide belli başlı semptomlar ortaya çıkabiliyor ve bu durum insanın hayatını zehir edebiliyor. Anksiyete seviyenizi azaltmak için yapabilecekleriniz var” dedi.

Düşünceleri İzlemek
Uzman Klinik Psikolog Emre Gökçeoğlu bu konuda bilişsel sürecin ve düşüncelerin önemini şu sözlerle vurguladı, “Anksiyete ile başa çıkmadaki ilk adım anksiyeteyi tanımaktır. Duygularımızı düşüncelerimiz oluşturur. Dolayısıyla ilk adım düşünceleri izlemek olmalıdır. Bir şeyin neden olduğunu, hangi zamanlarda ortaya çıktığını, bunu hangi düşüncelerin izlediğini bilirsek o şeyi tanımlayabilir ve çözümleyebiliriz. Kendinize bir anksiyete günlüğü tutun ve her düşüncenizi izleyin. Hangi durumlarda anksiyeteniz normal, hangi durumlarda kalbiniz daha hızlı atıyor, kendinize dair her hissi 2 hafta boyunca not almayı deneyin. Böylece hem hislerinizi, duygularını, kendinizi tanımış olacaksınız. Hem de kendinizi tanımanın getirdiği farkındalık anksiyetenizi sonlandıracaktır. Çünkü anksiyete tanımlanmamış duygu ve düşüncelerin bir getirisidir” dedi.

Diyafram Nefesi
Anksiyeteyi atlatma konusunda diyafram nefesini muhakkak öğrenmemiz gerektiğini söyleyen Emre Gökçeoğlu sözlerine şu şekilde devam etti, “Anksiyete bozukluğuna sahip kişiler genellikle düzensiz nefes alışverişi içerisindedir. Düzensiz nefes alışveriş kaygı ve stres seviyenizi azalmasına olanak tanımamakla birlikte anksiyetenizi bir kısır döngüye sokabilir. Bunu düzenlemeniz gerekir. Bu düzenlemeyi diyafram nefesi egzersizi ile yapabilirsiniz. Bunu yaparken rahat bir yerde oturun, kendinizi gevşetin. Bir elinizi göğsünüze bir elinizi karnınıza yerleştirin. Burnunuzdan olabildiği kadar nefes alın ve ağzınızdan ıslık çalar gibi nefesinizi verin. Nefes alırken karnınız ileriye, verirken geriye doğru gelmesi gerekir. Göğsünüzde hareket olmamalı. Başlarda zorlanabilirsiniz ama zamanla alışacaksınız. Bunu günde 3 defa yapmaya özen gösterin”

Aşamalı Kas Gevşetme Egzersizi
Bu konuda bedeni tanımak ve beden egzersizlerinin anksiyeteyi yatıştırıcı özellikler sağladığını belirten Psikolog Emre Gökçeoğlu, “Anksiyete, stres ve olumsuz düşüncelerden arınmanın temel yollarında birisi de ruh-beden birlikteliğidir. Bedenimizi aktif kıldığımız sürece hislerimizde pozitif yönde şekillenecektir. Yapabileceğiniz egzersizlerden birisi de Progresif Kas Gevşetme egzersizidir. Bu teknikte tekniğinde vücudunuzda bulunan her bir kas grubunun gerginliği iyice hissedene kadar germeniz ve serbest bırakmanız gerekecektir. Bu germe süresinin 5 saniye olması idealdir. Ayaklarınızdan başlayıp, üst bacak mide göğüs omuz kollar eller yüz ve en son tüm vücut olarak ilerleyebilirsiniz. Germe ve serbest bırakma işlemini her kas için kez art arda tekrar etmeniz gerekir. Bu teknik sizin normal zamanlarınızda vücudunuz gergin olduğunu daha kolay anlamanızı sağlayacaktır. Böylece kaygılı hissettiğiniz zaman kendinizi rahatlatmak için beyniniz uyarılmış olacaktır.” diye konuştu.

Topraklama (Grounding) Tekniği
Emre Gökçeoğlu son sözlerinde Topraklama Tekniğinden bahsederek, “Bazen gerçekten kontrolümüzü kaybediyoruz gibi hissedebiliriz. Bu oldukça dehşet vericidir. Bu tekniği anksiyeteyi, kaygıyı, korkuyu çok derin hissettiğimiz zamanlarda kullanabiliriz. Bunu Kötü hissettiğinizde veya normal zamanlarda da deneyebilirsiniz. Derin bir şekilde nefes alıp verirken etrafınıza bakın. Rahatsızlık ve stres hissi uyandırmayacak beş objenin adını zihninizde tekrarlayın. Bitince sakin nefes alıp vermeye devam edin. Bu sefer duyduğunuz seslere kulak verin ve yine siz de kaygı uyandırmayacak 5 sesi zihninizden geçirin. En son bedensel duyumlarınıza ve nasıl hissettiğinize dikkat etmeye çalışın. Bu zihinsel imgelemler size nasıl hissettirdi. Tüm zihninizde ve bedeninizde neler olup bitti, zihninizden sırayla geçen düşünceleri yakalamaya ve anlamlandırmaya çalışın. Böylece düşüncel ve duygusal farkındalığınız artacaktır” dedi.