Medicana Ataköy Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Uzm. Dr. Seda Tanrıverdi Oluğ, son dönemde ruh sağlığı sorunlarında yapay zeka destekli sohbet uygulamalarına başvuranların sayısındaki artışa dikkat çekerek, bu alandaki sanal terapist uygulamaları hakkında görüşlerini paylaştı.
Uzm. Dr. Seda Tanrıverdi Oluğ, yapay zekanın daha fazla kişinin terapiye ulaşabilmesi açısından avantaj sağladığını, ancak gerçek bir terapi sürecinin sadece danışan hakkında bilgi toplamak veya tanı koymaktan ibaret olmadığını ifade etti. “Terapi odasında bazen sadece karşılıklı susmak ve hissetmek gibi süreçler de vardır ki bunu bir algoritmaya yüklemek olası değildir,” diye konuştu.
Oluğ, bu alanda faydalı olabilecek uygulamaların varlığını kabul etse de etik tartışmaların ve endişelerin göz ardı edilemeyeceğine dikkat çekti. “Ruh sağlığı alanında yapay zeka uygulamalarının kullanımı giderek artarken, bazı endişeleri ve etik tartışmaları da beraberinde getiriyor,” dedi.
Yapay zeka destekli sohbet uygulamaları, halk arasında “cep terapistleri” olarak biliniyor ve birçok kişi tarafından psikiyatrist veya terapiste gidemeyen insanlar için faydalı bir alternatif olarak görülüyor. Bu uygulamalardan tavsiye almayı tehlikeli bulanlar da var, ancak Uzm. Dr. Seda Tanrıverdi Oluğ, önümüzdeki yıllarda bu uygulamaların yaygınlaşacağını öngörüyor. “Nüfus artışına paralel olarak yetişmiş uzman sayısı, gelişmiş ülkelerde dahi ruh sağlığında etkin tedavi ihtiyacını karşılayacak seviyede değildir. Bu da insanları teknolojik gelişmeler ışığında doğan yapay zeka uygulamaları ile kısmen de olsa çözüm arayışına itiyor,” diyerek bu artışın sebeplerini vurguladı.
Uzm. Dr. Seda Tanrıverdi Oluğ, yapay zekanın ruh sağlığı alanında tanı koymada kullanılmasının olumlu sonuçlar verdiğini belirterek şizofreni, travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, sosyal anksiyete, otizm, obsesif-kompülsif bozukluk ve yeme bozukluklarının erken teşhis edilmesinde yapay zekanın yardımcı olduğunu vurguladı.
Uzm. Dr. Seda Tanrıverdi Oluğ, tedavi kısmında yapay zekanın destekleyici rolde kalması gerektiğini belirterek, “Bu teknolojilerin tedavi kısmında, bazı modeller terapisti desteklemek için, bazı modeller ise kısmen terapist gibi işlev görmektedir,” dedi. Özellikle doğal afetler ve salgınlarda toplu terapi için bu uygulamaların kullanılmasının anlamlı olabileceğine dikkat çekti. Uzm. Dr. Oluğ; “Doğal afetler veya büyük salgınlarda aynı anda birden çok kişiye psikolojik ilkyardımın gerekli olabildiği durumlar başta olmak üzere, yapay zeka uygulamalarının avantajlarından yararlanmak oldukça anlamlı olur,” diyerek sözlerini tamamladı.