Günümüzde çocukların uzun saatler ekran başında vakit geçirmesi, aileler ve uzmanlar arasında giderek daha fazla tartışılan bir konu haline geliyor. Özellikle Medicana Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Özge Yendur, aşırı ekran kullanımının çocukların fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerini olumsuz etkileyebileceğine vurgu yaparak, bu konuda ailelere önemli uyarılarda bulundu.
Araştırmalara göre, 8-12 yaş aralığındaki çocuklar günlük ortalama 4 ila 6 saatini ekran karşısında geçirirken, ergenlerde bu süre 9 saate kadar çıkabiliyor. Ekran kullanımının kontrolsüz bir şekilde artmasının, okul başarısında düşüş, uyku bozuklukları ve psikososyal sorunlar gibi çeşitli problemlere yol açabileceğini ifade eden Uzm. Dr. Yendur, “Ekran süresinin doğru şekilde sınırlandırılmaması, aile ve arkadaşlarla etkileşimde azalma, düşük benlik algısı, obezite gibi sorunlarla birlikte uygunsuz içerik ve siber zorbalık gibi riskleri de beraberinde getirebilir” dedi.
Amerikan Pediatri Akademisi’nden Ekran Süresi Tavsiyeleri
Ekran kullanımına yönelik yaş gruplarına özel önerilerde bulunan Uzm. Dr. Yendur, Amerikan Pediatri Akademisi’nin tavsiyelerine dikkat çekti. “0-18 ay arasındaki bebeklerde ekran kullanımına yalnızca yakınlarla görüntülü konuşma amacıyla izin verilmelidir. 18-24 ay aralığında ise eğitim amaçlı içerikler ebeveyn eşliğinde izlenebilir. 2-5 yaş arasındaki çocuklar için ekran süresi hafta içi günlük 1 saatle sınırlandırılmalıdır. 6 yaş ve üzerindeki çocuklarda ise sağlıklı alışkanlıklar edinilmeli ve ekran süresi aile tarafından takip edilmelidir. Hafta sonları ise bu süre en fazla 3 saate kadar uzatılabilir” ifadelerini kullandı.
Ailelere Büyük Görev Düşüyor
Çocukların ekran kullanımını sağlıklı bir şekilde yönetmek için ailelerin örnek bir tutum sergilemesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Yendur, ebeveynlere şu önerilerde bulundu: “Yatmadan önceki 1-2 saatlik dilimde ekran maruziyetini tamamen ortadan kaldırmak, aile yemeklerinde dijital cihazları uzak tutmak, çocuklarla birlikte izlenecek içeriklere karar vermek oldukça önemlidir. Ayrıca spor, sanat ve müzik gibi aktiviteleri teşvik etmek, yaşa uygun içerikler seçmek ve her şeyden önce çocuklara doğru örnek olmak ailelerin sorumluluğundadır.”
Ekranların hayatın bir gerçeği olduğunu ancak doğru rehberlik ile sağlıklı bir şekilde kullanılabileceğini ifade eden Uzm. Dr. Yendur, çocukların gelişimini desteklemek için ekran sürelerinin yönetilmesinin ailelerin öncelikli görevlerinden biri olduğunu söyledi.