Medicana International Ankara Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihan Gökçe, stres, kötü beslenme ve yetersiz uyku gibi faktörlerin çocuklarda karın migrenini tetikleyebileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Çocuklarda baş ve karın ağrısı, mide bulantısı ve iştah kaybı gibi belirtilerle kendini gösteren karın migreninin, migren tipi baş ağrısı olan aile bireylerinde daha sık görülebileceğine dikkat çeken uzmanlar, bu rahatsızlığın ilerleyen yaşlarda migren tipi baş ağrılarına dönüşebileceğini ifade ediyor. Dr. Nihan Gökçe, özellikle stres, kötü beslenme ve yetersiz uyku gibi faktörlerin karın migrenini tetikleyebildiğini belirtiyor.
Karın migreninin belirtilerini açıklayan Gökçe, baş ağrısı, göbek çevresinde hissedilen künt ve sancılı ağrı, mide bulantısı, kusma, iştah kaybı ve solukluk gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirtiyor. Ayrıca, karın migreni ataklarının 1-72 saat arasında sürebileceğini ve ataklar dışında çocuğun tamamen sağlıklı olduğunu vurguluyor.
Karın migreninin çocuklarda görülme sıklığının yüzde 1-4 arasında değiştiğini belirten Gökçe, bu rahatsızlığın genellikle 11-12 yaşlarında sonlandığını ve hastaların yüzde 60-70’inde karın ağrılarının yerini baş ağrılarına bıraktığını ifade ediyor. Ataklar arasında haftalar hatta aylar süren sağlıklı dönemlerin olduğunu belirtiyor.
Karın migreninin tanısının konulması için spesifik bir test olmadığını belirten Dr. Nihan Gökçe, çocuğun hikayesi ve ailede migren öyküsünün önemli olduğunu ifade ediyor. Tanı kriterlerini sıralayan uzman, günlük aktiviteyi etkileyen, göbek çevresinde lokalize olan, ani başlayan orta veya yoğun şiddette künt özellikte ağrı atakları, iştahsızlık, bulantı, kusma ve solukluk gibi en az iki belirtinin eşlik etmesi, atakların 1-72 saat arasında sürmesi, yılda en az iki atak geçirilmesi, ataklar arasında haftalar veya aylar süren sağlıklı dönemler olması ve başka bir hastalığın bu durumu açıklayamamasının tanı için önemli olduğunu belirtiyor.
Genetik ve çevresel etmenlerin yanı sıra yaşam alışkanlıklarının da hastalığı tetikleyebileceğini belirten Gökçe, karın migreni yaşayan çocuklarda araç tutması ve alerjik yakınmaların sıklıkla görülebileceğine dikkat çekiyor.
Karın migreninin tedavi edilebildiğini belirten Dr. Nihan Gökçe, migrende kullanılan ağrı kesici ilaçların karın migreninde de kullanılabileceğini ifade ediyor. Özellikle çikolata ve işlenmiş gıdalardan uzak durulması, uyku düzenine dikkat edilmesi ve bol sıvı tüketilmesinin önemli olduğunu vurguluyor.
Bu açıklamalar, çocuklarda karın migreninin tetikleyicileri, belirtileri ve tedavi yöntemleri konusunda bilgi veriyor. Ebeveynler, çocuklarının sağlıklı bir yaşam sürmeleri için beslenmeye, uyku düzenine ve stres yönetimine dikkat etmeli ve uzman görüşü almalıdır.