İltihaplı eklem romatizması, Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü‘nden Uzm. Dr. İrfan Berber‘e göre, hastalar arasında sık karıştırılan durumlardan biri. Dr. Berber, “Kişiler; kireçlenme ve diğer eklem sorunlarını sıkça iltihabi eklem romatizmasıyla karıştırıp endişeye kapılabiliyor. Ağrılar 4 haftayı geçiyorsa, yaygınsa ve özellikle küçük eklemleri içine alıyorsa, beraberinde halsizlik, ateş ve yorgunluk varsa, mutlaka bir iç hastalıkları uzmanına başvurulmalı” diyor.
Vücuttaki kas iskelet sisteminin bir parçası olan eklemler, zamanla çeşitli sebeplerle ağrıya neden olan sorunlar geliştirebilir. Özellikle 30’lu ve 40’lı yaşlarda ortaya çıkan iltihabi romatizmal hastalıklar, eklem ağrısının yanı sıra halsizlik, kas güçsüzlüğü, şişlikler ve damar tıkanıklığı gibi belirtileri de beraberinde getirebilir. Uzm. Dr. İrfan Berber, “Hastaların büyük bir kısmı kas iskelet sistemi ağrıları yüzünden sağlık kuruluşlarına başvuruyor. Bu hastaların yüzde 48’inde sırt ağrısı, yüzde 31’inde osteoartrit (kireçlenme), yüzde 9’unda iltihaplı (inflamatuar) artrit bulunuyor” şeklinde konuşuyor.
Eklemde sadece ağrı olması durumuna Atralji denirken, eklemlerdeki iltihaplanma (bursit), kas bağlarında zorlanma (tendinit) ve romatizmal eklem iltihabı (romatoid artrit, sistemik lupus eritematozis, psöriatik artrit gibi) gibi durumlar da eklem ağrısına yol açabilir. “Hastalarda farklı sebeplerle oluşan anemi, vücutta enfeksiyon varlığı, dolaşım-solunum yetmezliği, psikolojik sebepler eklem ağrısı oluşmasına neden olur ancak artrit yapmaz” diyen Dr. Berber, eklem hareketlerinde kısıtlılık ve kilitlenme gibi belirtilerin de dikkatle incelenmesi gerektiğini belirtiyor.
Uzm. Dr. İrfan Berber, eklem ağrılarıyla ilgili olarak özellikle 50 yaş üzerindeki bireylerde kireçlenme ile iltihaplı romatizmal hastalıkların karıştırılabileceğine dikkat çekiyor. “Toplumda, iltihabi romatizmal hastalıklar genellikle 30’lu-40’lı yaşlarda başlar ve multisistemik seyirlidir. Ancak sağlık kurumlarında eklem ağrısı ile gelen hastalar arasında 50 yaş üzerinde sıklıkla eklem kireçlenmesi (osteoartrit) ile karşılaşılır” ifadelerini kullanıyor.
Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü‘nden Uzm. Dr. İrfan Berber, eklem ağrıları sonucu başvurulması gereken departmanlar hakkında bilgi veriyor: “4 haftayı geçen, yaygın özellikle küçük eklemleri içine alan beraberinde halsizlik, ateş, yorgunluk gibi bulguların varlığında ilk başvurulacak sağlık departmanı iç hastalıkları kliniğidir. Diz, omuz gibi büyük tek eklemi ilgilendiren ağrılarda ise ortopedi kliniği ile değerlendirmeye başlamak uygundur.” Her iki klinik de hasta hikâyesi, fizik muayene, laboratuvar ve radyolojik değerlendirme ile eklem ağrısının uygun tanısını koyup, tedavi planı belirleyecektir.