Antalya‘da bulunan Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Aşkın Güra Bayık, bahar aylarında çocuklarda gözlemlenen alerjik nezlenin belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.
Uzm. Dr. Aşkın Güra Bayık‘ın açıklamalarına göre, bahar ayları çocuklar için alerjik rinit rahatsızlıklarının en sık görüldüğü zamanlar arasında yer alıyor. Bu dönemde, özellikle rüzgarla taşınan polenlerin yoğun olduğu çiçek açmayan bitkiler alerjik rinitin başlıca nedenleri arasında gösteriliyor. Çocuklarda alerjik rinitin bazı vakalarda yıl boyu sürebileceğini, bazılarında ise mevsimsel olarak geliştiğini ifade eden Dr. Bayık, “Bahar aylarında burun akıntı veya tıkanıklığı (rinit) nedeni ile doktora başvuran çocukların yaklaşık yarısı alerjik rinittir,” şeklinde konuştu.
Alerjik nezle sıklıkla kaşıntılı ve sulu burun akıntısı, hapşırma krizleri, burunda yanma, gözlerde kızarıklık ve yanma, gözlerde kaşıntı ve sulanma, hırıltılı solunum, horlama, geçici koku kaybı, genizde, damakta kaşıntı ve kulaklarda tıkanma gibi belirtilerle kendini gösterir. Dr. Bayık, bu belirtilerin, polenler başta olmak üzere evdeki toz, hayvan tüyleri, tütün dumanı gibi alerjenlerden kaynaklanabileceğine dikkat çekiyor.
“Alerjik nezleye astım eşlik edebilir,” diyen Uzm. Dr. Aşkın Güra Bayık, çocuklarda alerjik rinitin astım ile birlikte görülmesinin sık karşılaşılan bir durum olduğunu ve bu yüzden ailelerin çocukta öksürük ve hırıltı belirtilerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, alerjik nezleden şüphelenildiğinde alerjiye neden olan maddeyi tespit etmek için cilt veya kan testlerine ihtiyaç duyulabileceğini ifade ediyor.
“Alerjiye neyin neden olduğunu bulmak önemli” diyen Uzm. Dr. Aşkın Güra Bayık, testlerin sonucunda çocuğun belli bir alerjene karşı duyarlı olduğunun tespit edilmesi durumunda, bu alerjiye yönelik tedaviye başlanabileceğini kaydediyor.
“Alerjik nezle tedavisinin ilk adımı alerjiye neden olan alerjenlerden kaçınmaktır,” diyen Dr. Bayık, polenlere karşı gelişen alerjik nezlenin tedavisi için çocuğu tozlaşmanın yoğun olduğu aylarda yeşil alanlardan uzak tutmanın önemini vurguluyor. Çevresel korunma yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda ilaç tedavisinin etkili bir yöntem olduğunu belirten Antalya Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Aşkın Güra Bayık, ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda ise “immünoterapi” olarak adlandırılan aşı tedavisinin çocuklarda uygulanabileceğini ifade ediyor. Bu tedavi, çocuğun duyarlı olduğu alerjenlerin artan dozlarda çocuğa verilmesiyle bağışıklık sistemini düzenlemeyi amaçlar ve bir süre sonra vücudun bu alerjenleri doğal olarak karşılamasını sağlar.