Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri, 2023 yılında sektörün başarılı performansını açıkladı. Yapılan duyuruda, sektörün 2023 yılında 3,5 milyar dolarlık ihracata ulaştığı, bu rakamın 1,7 milyar dolarlık kısmının Su Ürünleri Sektörü tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.
Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü, 2023 yılında elde ettiği 1,7 milyar dolarlık ihracat rakamıyla öne çıkarak sektörler arasında lokomotif oldu. Sektörün büyüme hızı ve katma değerli ürünlerle yaptığı başarılı çalışmalar, Türkiye’nin global pazardaki etkinliğini artırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 2023 yılında sektör olarak belirledikleri ihracat hedefine ulaştıklarını vurgulayarak, “Su Ürünleri sektörü olarak 2023 yılı ihracat hedefimizi ilk önce yakalayan sektörlerin başında geliyoruz. 2023 yılında levrek ihracatımız yüzde 2 artışla 517 milyon dolar, çipura ihracatımız yüzde 12 artışla 418 milyon dolar olurken, Omega-3 deposu Türk somonu yüzde 9 artışla 376 milyon dolara yükseldi. Alabalık ihracatımız yüzde 12 artışla 112 milyon dolar, orkinos ihracatımız 51 milyon dolara ulaştı” dedi.
Kızıltan, sektörün dünya genelinde 92 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini, bunun yüzde 42’sinin AB ülkelerine yapıldığını ifade ederek, “2023 yılında Rusya’ya 325 milyon dolar, İtalya’ya 188 milyon dolar, Birleşik Krallık’a 156 milyon dolar, Hollanda’ya 149 milyon dolar, Yunanistan’a 118 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Türkiye’nin su ürünleri ihracatının yüzde 67’sini Egeli ihracatçılarımız gerçekleştiriyor. 2023 yılını Ege Bölgesi’nde 1 milyar 127 milyon dolarlık su ürünleri ihracatıyla geride bıraktık. Su ürünleri sektörü, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde gıda ürünleri arasında 1 milyar dolar barajını geçen tek ürün grubu oldu” şeklinde konuştu.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Ufuk Atakan Demir ise Türkiye geneli su ürünleri ihracatında hedeflerinin 2 milyar dolara ulaşmak olduğunu belirterek, “Türkiye’nin su ürünleri üretim ve ihracatı özellikle son yıllarda yapılan yatırımlarla büyük mesafe kat etti. 2024 yılında öncelikli pazarımız arasında yer alan Afrika’ya yönelik olarak planlanacak çeşitli projeler ile sektörümüz ürünlerini önemli bir potansiyel pazara yöneltmeyi hedefliyoruz” dedi.
Demir ayrıca, dünya genelinde katıldıkları fuarlarda sektörü tanıttıklarını ve Türk balıklarını Amerika, Avrupa Birliği, Çin gibi önemli pazarlarda sergileme çalışmalarını artırmayı planladıklarını ifade etti. Ege, İstanbul, Akdeniz ve Doğu Karadeniz bölgelerinde yerleşik birliklerle güç birliği yaparak, sadece su ürünlerine yönelik bir Turquality projesi başlatmayı düşündüklerini belirtti.
Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü’nün başarılı performansı, Türkiye’nin bu alandaki küresel rekabetçiliğini artırma yolunda önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Su ürünleri ihracatındaki bu olumlu trendin, sektörün gelecekteki büyüme ve gelişimine olumlu katkılar sağlaması bekleniyor.