Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye’nin önde gelen regülatörü olarak, iki önemli şirketin halka arzına onay verdi. SPK’nın yayınladığı duyuruya göre, Pasifik Donanım ve Yazılım Bilgi Teknolojileri AŞ ile Bor Şeker AŞ’nin halka arz başvuruları onaylandı.
Pasifik Donanım ve Yazılım Bilgi Teknolojileri AŞ, hisse başına 35 liradan, Bor Şeker AŞ ise hisse başına 26,54 liradan halka arz edilecek. Bu karar, her iki şirketin de piyasada daha geniş bir yatırımcı tabanına ulaşmasına ve sermaye artırımı yapmasına olanak tanıyacak.
Ancak SPK’nın kararları yalnızca halka arzı onaylamakla sınırlı değil. Aynı zamanda borçlanma aracı ihraç başvurularına da izin verilen bir dizi şirketin listesini de içeriyor. İstanbul Varlık Yönetim AŞ, Akdeniz Faktoring AŞ, Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler AŞ, Mercedes Benz Kamyon Finansman AŞ ve Tam Finans Faktoring AŞ gibi kuruluşlar, SPK’dan aldıkları izinle piyasalarda faaliyet gösterebilecekler.
Ayrıca, SPK’nın duyurusunda dikkat çeken bir diğer nokta ise fon yönetimi alanında yapılan düzenlemeler oldu. Aktif Portföy Yönetimi AŞ, Playgate Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun kuruluşuna ve katılma paylarının ihracına ilişkin ihraç belgesinin onayını aldı. Bununla birlikte, A1 Portföy Yönetimi AŞ’nin Birinci ve İkinci Gayrimenkul Yatırım Fonu’nun kuruluş talepleri de olumlu karşılandı.
SPK’nın açıklamasında belirtildiği gibi, Colendi Menkul Değerler AŞ’nin faaliyet izinlerine ek olarak yeni alanlarda faaliyet göstermesine izin verildi. Bunlar arasında “paya dayalı türev araçlar, pay endeksine dayalı türev araçlar, diğer türev araçlar kapsamında işlem aracılığı, yatırım danışmanlığı ve en iyi gayret aracılığı faaliyetleri” yer alıyor. Ayrıca, Açı Kurumsal Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık AŞ’nin SPK’nın Makine ve Ekipmanları Değerlemeye Yetkili Kuruluşlar listesine dahil edilmesi kararı da duyuruldu.
Ancak, SPK’nın kararları sadece izin ve onaylarla sınırlı değil. Nurol Varlık Kiralama AŞ ve Desa Deri Sanayi ve Ticaret AŞ gibi bazı şirketlere idari para cezaları verildiği de belirtildi. Bunun yanı sıra, SPK’nın Türkiye’deki yerleşik kişilere internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptıran 41 internet sitesinin erişimini engelleme kararı aldığı da vurgulandı.
SPK’nın aldığı bu kararlar Türkiye’nin finansal piyasalarının düzenlenmesi ve şeffaflığının artırılması adına önemli bir adım olarak görülüyor. Pasifik Donanım ve Yazılım ile Bor Şeker’in halka arzı da bu gelişmelerin bir parçası olarak dikkat çekiyor, zira bu adım, Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve şirketlerin sermaye ihtiyaçlarının karşılanmasına katkı sağlayacak.