SOCAR Türkiye‘nin Doğal Gaz İş Birimi’nin başında bulunan Fuad İbrahimov, Bursa ve Kayseri şehirlerinde gerçekleştirilecek ek doğal gaz yatırımları hakkında önemli bilgiler paylaştı. İbrahimov, bu yeni yatırımlarla birlikte doğal gaz şebekesinin uzunluğunun yıl sonuna kadar 14 bin 770 kilometreye ulaşmasının planlandığını açıkladı.

2019 yılında faaliyete geçen SOCAR Türkiye Doğal Gaz İş Birimi, SOCAR Enerji Ticaret, Bursagaz ve Kayserigaz aracılığıyla doğal gazın dağıtımını, toptan satışını ve ticaretini üstleniyor. İbrahimov‘un verdiği bilgilere göre, bu şirketler aracılığıyla yaklaşık 1,9 milyon aboneye hizmet veriliyor. Bu hizmetlerin Bursagaz aracılığıyla Bursa‘nın 11 ilçesine ve Kayserigaz üzerinden Kayseri‘ye sağlandığı bilgisi paylaşıldı. İbrahimov, yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 1,2 milyon abonesi bulunan Bursagaz, abone sayısı ile ülkemizin 4’üncü büyük doğal gaz dağıtım şirketi.” ifadesini kullanarak, hizmetin genişliğine ve kalitesine dikkat çekti.

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği‘nin verilerine atıfta bulunan İbrahimov, Türkiye nüfusunun %84‘ünün 2023 sonu itibarıyla doğal gaza erişim imkanına sahip olduğunu, Bursa ve Kayseri gibi hizmet verdikleri illerde ise bu oranın %94‘e ulaştığını belirtti. Bu şehirlerin Türkiye‘nin önemli sanayi merkezleri arasında yer aldığını ve yatırım ile göç alan bölgeler olduğunu vurgulayan İbrahimov, şebeke yatırımlarına bu doğrultuda devam ettiklerini ve abone sayılarını her geçen gün artırdıklarını ifade etti.

Bursagaz ve Kayserigaz ile birlikte 2024 yıl sonu itibarıyla şebeke uzunluğunun 14 bin 770 kilometreye ulaşmasının öngörüldüğünü belirten İbrahimov, Bursa‘da yapılan güncellemelerle 2024 yılı için planlanan bölgesel yatırımların kilometre bazında %80 artırıldığını açıkladı. Bu ek yatırımların şehrin hava kalitesine pozitif katkıda bulunacağını, daha fazla kullanıcının doğal gaz konforu ile buluşacağını ve ekonomiye olumlu yönde fayda sağlayacağını belirtti.

Kayseri için de benzer bir yatırım planının olduğunu ifade eden İbrahimov, şehrin bütün ilçelerine doğal gaz arzı sağlayacak şekilde yatırım planlarını yaparak, ek yatırımlarla 77 kilometre uzunluğunda ek doğal gaz hattının daha fazla mahalleye ulaşmasını hedeflediklerini dile getirdi.

İbrahimov, doğal gazın geniş kitlelere ulaştırılmasının yanı sıra, güvenli ve sürekli arzın sağlanmasının önemine de dikkat çekerek, Bursa‘da yüksek basınçlı doğal gaz şebekesini minimize etmek ve arz güvenliğini artırmak için yapılan yatırımlardan bahsetti. SOCAR Türkiye‘nin önümüzdeki süreçte de atılımlarına devam edeceğini, süreçleri dijitalleştirerek iş sürekliliği ve verimliliği artırmayı hedeflediğini belirtti.

Bu büyük yatırımlar, Bursa ve Kayseri şehirlerinin yanı sıra Türkiye ekonomisine de önemli katkılar sağlayacak gibi görünüyor. SOCAR Türkiye‘nin bu adımları, ülkedeki doğal gaz altyapısının gelişimine ve erişilebilirliğine büyük bir ivme kazandıracak.

Exit mobile version