Ressam Anne olarak bilinen resim öğretmeni Gülasal Yıldız, hayatına dair önemli bilgileri N24 okurlarıyla paylaştı. Gülasal Yıldız kimdir? Ressam Anne projesi nasıl doğdu?
Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
1983’de Orta Asya’da doğdum. Türk kökenli bir aileden geliyorum. Üniversite eğitimi için 2010 yılında Türkiye’ye geldim. 2014 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Fakültesi Resim İş Öğretmenliğinden mezun oldum. Aynı yıl içinde evlendim. 2019 yılında Gülasal Yıldız ismini alarak Türk vatandaşı oldum, evli 2 çocuk annesiyim.
Evlenip çocuk sahibi olduktan sonra Ressam Anne olarak tanınmaya başlandım. Mesleki anlamda bir ilke imza attığımı düşünüyorum. Türkiye’de olmayan bir eğitim modeli geliştirdim. Resim kursu açarak birçok bölümde Ressam Anne ismini zirveye taşımaya devam etmekteyim. Başarılı olmamın en büyük etkeni, eğitimde verdiğim doğru ve hızlı öğrenme tekniği. Her öğrencinin hayal dünyasına önem veriyorum. Onları dinliyorum ve onlara saygı duyuyorum.
Mesleğinize ilginiz ilk ne zaman başladı? Çocukluk bağlantısı nedir? Bu süreçte aileniz destek oldu mu?
Doğuştan yetenekliyim diyebilirim. Daha 2 yaşındayken evimizin tüm duvarlarını çizerek resim yapmaya başladım. Bu çizimlerim annem tarafından hoş karşılanmasa da rahmetli babam tarafından takdir ediliyordum. Babam resim çizme yeteneğimin farkına varmıştı. “Çiz kızım, istediğin yeri çiz. Canın sağ olsun. Hem çok güzel oluyor. Her yer rengarenk olmuş.” diyerek destek olurdu. Daha sonraları annem de alıştı. Yaptığım eser tarzı çizimleri gördükçe resim defteri ve boyalar alarak bana destek olmuştur.
Başarıya nasıl ulaştınız? Adım adım anlatır mısınız?
Üniversite eğitimini Türkiye’de bitirip resim öğretmenliği işi bulmakta zorlandım. Birçok yere iş başvurusu yaptım. Tüm yerlerden olumsuz cevap aldım. Çünkü o yıllarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değildim ve başvurduğum yerler benden iş tecrübesi istemekteydiler. Yılmadan çalışmalarıma hız verdim. Eşimin sosyal medya ve web site tecrübesi sayesinde kendi tablolarımı yaparak internet ortamında satmaya karar verdim.
İlk önce yurt içinde satışa başladım. Satış rakamları maalesef iyi değildi. Ülkede sanata olan değerin düşük olması, bunun en büyük nedeniydi. Yurt dışı satışlarına başlamaya karar verdik ve başarılı sonuçlar elde ettik. Sonrasında Resim Kursu Atölyesi açarak belli bir süre bu şekilde ilerlemeler sağlayarak Ressam Anne olarak tanınmaya başladım. Dünyada başlayan pandemi süreci herkeste olduğu gibi ilk başlarda Ressam Anne’yi de olumsuz yönde etkiledi. Akabinde tüm işler durma noktasına geldi ve online hayatın artık tüm dünya ülkelerinde vazgeçilmez bir mecburiyet olduğu kanaatine vardım. Bir ressam olarak bunu fırsata çevirmeliydim.
İlk olarak resim sanat kursu sitesi kurduk. Online resim kursu eğitimine başladım. Online Resim Kursu eğitiminde başarılı olunca kendime hitap eden Ressam Anne sitesini kurduk. Ardından online resim kursu sitesi kurularak kendi kendimin rakibi oldum. Hayatım boyunca sadece kendi kendimin rakibi olmayı benimsedim. Kendimle barışık ve sürekli yenilikçi olmayı severim.
Kimleri örnek aldınız?
Her şeyden önce babamı ve dedemi örnek aldım. Babamın bir sözü vardı; “Eğitimsiz bir gelecek olmaz.” diye. Dedem 2.Dünya savaşında savaştan yaralı dönüp kendi elleri ile çamurdan 2 odalı bir okul kurar ve köydeki herkese okuma yazma eğitimi verir. Dedemin eğitimci olması ve bunu devam ettirmek benim hayalimdi.
Sektörünün avantajları ve dezavantajlarını sayabilir misin?
Resim kursu bir sanat işidir. İçinizdeki yeteneği doğru eğitim ile geliştirerek ortaya çıkarabilirsiniz. İşinizi severek yaparsanız kendinizi daha çok geliştirirsiniz.
Size destek olan kişiler oldu mu? Adlarını anmadan geçemeyeceğiniz kişileri sayar mısınız?
Tüm çalışmalarımda eşimin destekleri oldu sosyal medya ve web sitelerinin tüm işlerini kendisi yapmaktadır. Ayrıca kardeşlerimin de destekleri oldu.
Geleceğe yönelik ne gibi düşünceleriniz ya da projelerin var?
Türkiye’de sanata olan bakış açısının değişmesini ve daha çok sanat severin yetişmesi en büyük temennim. Okullardaki sanat derslerinin seçmeli ders değil de zorunlu ders statüsünde olmasını isterdim. Atatürk’ün bir sözü var; “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”
Türkiye’deki genç girişimcilere neler tavsiye edersiniz?
Girişimcilik ruh ister, emek ister. Bir defa deneyip de başarısız olduysanız asla pes etmeyin tekrardan deneyin herkesin içinde saklı bir yeteneği vardır mutlaka. Doğru yerinde ve zamanında kendinizi ön plana çıkarın.
Sizin sektörünüzde alanında kendini geliştirmek isteyen kişilere ne tür önerilerde bulunursunuz?
Eğitim sabır işidir. Resim dersi eğitiminde sabırsız olursanız eğitim veremezsiniz. Özellikle eğitim verdiğiniz kişilere karşı sabırlı olmalısınız. Her şeyden önce mutlaka doğru kişilerden doğru eğitimi almalarını ve sürekli kendilerini geliştirmek için bol bol çalışmalarını tavsiye ederim.
Başarı merdivenlerini tırmanırken yaşadığınız ve ‘Bunu kesinlikle tarihe not düşmem gerek’ dediğiniz özel bir anınız var mı?
Kızımı kucağımda kanguruya koyup eğitimler verdim. Beraber birçok öğrenciye dersler verdik güzel anılarımız oldu.