Point Nine liderliğinde gerçekleşti
Fiziksel dünyadaki yapay zekâ uygulamaları anlamına gelen Physical AI alanında veri altyapısı sağlayan Rerun, toplam yatırımını böylece 18,6 milyon Euro’ya yükseltmiş oldu. Yatırım turuna, lider yatırımcı olarak Point Nine katılırken, Sunflower Capital, mevcut yatırımcılar arasında bulunan Costanoa Ventures ve Seedcamp da destek verdi. Ayrıca, yatırımcılar arasında Vercel CEO’su Guillermo Rauch, Odyssey CEO’su Oliver Cameron, pandas ve Apache Arrow’un geliştiricisi Wes McKinney, 1X şirketinin Yapay Zekâ Başkan Yardımcısı Eric Jang ve Y Combinator’ın Genel Ortağı Nicolas Dessaigne gibi önemli isimler de yer aldı.
Physical AI alanındaki eksikliklere çözüm sunuyor
2022 yılında Nikolaus West, Emil Ernerfeldt ve Moritz Schiebold tarafından kurulan şirket, robotik, otonom araçlar ve uzamsal bilişim gibi alanlarda kullanılan veri setlerini işlemek üzere açık kaynaklı görselleştirme araçlarıyla yüksek performanslı ticari veritabanını birleştiriyor. Kurucu ortak ve CEO Nikolaus West, mevcut veri altyapılarının fiziksel dünyanın karmaşık ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını belirterek, “Dünya ekonomisinin büyük kısmı fiziksel dünyada gerçekleşiyor. Physical AI alanındaki dönüşüm için yeni tür veri altyapılarına ihtiyaç var,” dedi.
Rerun, Physical AI uygulamaları için özel olarak tasarlanmış yeni nesil veritabanı ve bulut tabanlı veri platformunu yakın zamanda hizmete sunmayı planlıyor. Bu platformun, video akışları, 3 boyutlu sahneler ve zaman içinde değişen karmaşık tensör verilerini yönetme yeteneği bulunuyor. Ayrıca şirketin sunduğu açık kaynaklı görselleştirme araçlarıyla birlikte, gözlemlenebilirlikten veri seti hazırlamaya ve deneylere kadar geniş bir yelpazede çalışma imkânı sağlıyor.
Dünyaca ünlü teknoloji şirketleri tarafından kullanılıyor
Açık kaynaklı projeleriyle tanınan Rerun, hâlihazırda Meta, Google, Hugging Face’in LeRobot’u ve Unitree gibi teknoloji devlerinin projelerinde aktif olarak kullanılıyor. Şirketin kurucu ortağı ve COO’su Moritz Schiebold, Physical AI alanında şirketlerin hızla ürün geliştirme süreçlerine odaklandığını belirterek, “Physical AI’da veri toplama ve eğitim döngüsü hızlı olmalı. Sistemleriniz akıllandıkça daha fazla veri topluyorsunuz. Biz bu döngüyü hızlandırmak için deney süreçlerini kolaylaştırıyoruz,” ifadelerini kullandı.
Şirket, robotik ve otonom sistemler sektöründen gelen, aralarında Apple, AWS, Meta, Unity, Zenly ve Zipline gibi şirketlerde çalışmış tecrübeli mühendisleri barındırıyor. Teknik ekipte rosbag formatının geliştiricisi ve Apache Datafusion’un önemli katılımcıları bulunurken, CTO pozisyonundaki Emil Ernerfeldt, Rust dilinde popüler GUI framework’ü egui’nin de yaratıcısı konumunda.
Ekip büyüyecek, ticari ürünler geliştirilecek
Yıl sonuna kadar ekip büyüklüğünü iki katına çıkarmayı hedefleyen şirket, özellikle ticari veritabanı ürününü geliştirerek Physical AI ekosistemi ile entegrasyonunu artırmayı planlıyor. Bu amaçla seçilmiş iş ortaklarıyla birlikte platform geliştirme çalışmalarını sürdüren şirketin yeni ürünleri, yıl içerisinde genel kullanıma açılacak.