Varşova merkezli Quantum Innovations, kalp cerrahisinde çığır açacak teknolojiler geliştirmek amacıyla 9,4 milyon Euro yatırım topladı. İkinci yatırım turuna, BGK tarafından kurulan ve Vinci S.A. tarafından yönetilen Vinci IQ ASI fonu liderlik ederken, mevcut yatırımcı MedTech Holding de katıldı.
Grzegorz Suwalski, M.D, PhD liderliğindeki ekip, ameliyatlar ve organ nakilleri sırasında organları izleyebilen dünyanın ilk sensör teknolojisini geliştirdi. Heart Sense çözümü, bir kalbin yüzeyinden gerçek zamanlı EKG izlemeyi mümkün kılıyor. Buna ek olarak Heart Guard teknolojisi, kalp cerrahisi sırasında kalbin durdurulduğu anlarda dahi doku metabolizmasını izliyor.
Toplanan bu fon, Quantum Innovations‘ın kendi üretim hattını kurmak, düzenleyici ve klinik denemeler yapmak, sertifikasyon almak ve büyük küresel pazarlara giriş yapmak için kullanılacak.
Kalp cerrahisi, geçtiğimiz yüzyıl boyunca birçok yenilik ve atılım üreten en dinamik gelişen tıbbi alanlardan biri olarak öne çıkıyor. İlk kalp naklinden kalp kapakçıklarının tanıtılmasına, koroner arter baypas greftlerinden (CABG) minimal invaziv prosedürlere kadar birçok önemli gelişme kaydedildi. Buna rağmen, kardiyovasküler hastalıklar, gelişmiş ülkelerde en yaygın ölüm nedenlerinden biri olmaya devam ediyor. 2023 Dünya Kalp Raporu‘na göre, dünya çapında yarım milyardan fazla insan kardiyovasküler hastalıklardan muzdarip ve bu hastalıklar her yıl yaklaşık 20,5 milyon ölüme neden oluyor, bu da tüm ölümlerin yaklaşık %30’una tekabül ediyor. iData Research‘ün son çalışması ise, yalnızca ABD’de yılda yaklaşık 900,000 kalp cerrahisi gerçekleştirildiğini ve bu sayının 2029 yılına kadar 1,3 milyona çıkmasının beklendiğini gösteriyor.
Tıbbi teknolojilerin geliştirilmesi, kardiyotorasik cerrahilerin başarı oranını artırırken komplikasyonları ve ölüm oranlarını azaltmada büyük bir rol oynuyor. İç organları içeren ameliyatlar, son derece hassasiyet ve sürekli izleme gerektiriyor. Mevcut araçlar veya ekipmanlar bu yetenekleri sağlayamıyor. Quantum Innovations‘ın geliştirdiği teknoloji, bu boşluğu doldurmayı hedefliyor.
Grzegorz Suwalski, “Ameliyat sırasında organlardan ve vücut bölümlerinden elde edilen yeni ve daha önce erişilemeyen hassas sinyaller, bilgi sınırlarımızı zorlayarak tıbbi prosedürlerin geliştirilmesi için yeni ufuklar açıyor. Heart Sense teknolojisi, kalbin herhangi bir pozisyonundan ve herhangi bir duvarından direkt olarak yüzeyinden EKG incelemesi yapılmasını mümkün kılıyor. Heart Guard teknolojisi ise, kalbin metabolizmaya bağlı asitlenmesini izliyor. Çalışmalar, bu verilerin kullanılarak kalp ekiplerinin bilgi boşluklarını aşmasına ve tehlikeli komplikasyonları ve ölümleri önlemesine yardımcı olabileceğini gösteriyor” dedi.
Toplanan fon, Quantum Innovations ekibi tarafından temiz oda ortamında bir üretim hattı geliştirmek ve insan üzerinde gerekli sertifikasyonlar, düzenleyici ve klinik denemeler yapmak için kullanılacak. Bu, ürünün küresel pazarlara sunulmasına yardımcı olacak.
Vinci S.A. Başkanı Piotr Woliński, “Yatırım yapmaya karar verirken öncelikle çığır açan ürün ve teknoloji ile ekibin pratik deneyimi bizi etkiledi. QI tarafından önerilen çözümler, kardiyotorasik cerrahilerde klinik uygulamada karşılanmamış bir ihtiyacı karşılıyor. Bu çözümlerin tıbbi standartlara girmesi, kalp ameliyatlarıyla ilişkili komplikasyonları ve perioperatif ölüm oranlarını önemli ölçüde azaltma potansiyeline sahip. QI gibi tıbbi teknolojilere yapılan yatırımlar, sürdürülebilir kalkınmayı destekleme misyonumuzla mükemmel bir uyum içindedir” diye ekledi.
Quantum Innovations‘ın bu başarılı yatırım turu, tıbbi teknoloji alanında gelecekteki inovasyonların habercisi olarak dikkat çekiyor.