Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgay Çelik, Ramazan ayında ilaç kullanımının ihmal edilmemesi gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu. Hasta ve yaşlı bireyler başta olmak üzere, kronik rahatsızlıkları olan herkesin dikkatli olması gerektiğini belirten Çelik, bu dönemde ilaçların aksatılmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.
“İlacı Saatinde Almak Hayati Önem Taşıyabilir” başlığı altında, ilaçların doktor tavsiyesine uygun olarak ve zamanında alınmasının önemine değinen Prof. Dr. Çelik, Ramazan ayının, özellikle kalp, şeker, hipertansiyon, astım, tiroid, romatizma, kanser, epilepsi gibi kronik hastalıkları olan kişiler için ilaç kullanımının düzenli olarak devam ettirilmesi gereken bir dönem olduğunu vurguladı. İlaç alım saatlerinin ertelenmesinin vücuttaki ilaç miktarını azaltabileceği ve hastalıkların kontrol altında tutulmasını zorlaştırabileceği konusunda uyarıda bulunan Çelik, hastaların mutlaka doktorlarına danışarak ilaç saatlerini düzenlemeleri gerektiğini belirtti.
“Mutlaka Oruç Tutmak İstiyorsanız Doktorunuza Danışın” diyerek, hastaların sağlık durumlarının oruç tutmaya müsait olup olmadığını doktorları ile değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Çelik, tedavi sürecinde olan hastaların da, ilaç dozajlarının gözden geçirilmesi ve doktor kontrolünde oruca başlanması gerektiğini söyledi. Özellikle günde 2 veya 3 defa ilaç alması gereken hastaların durumlarının farklı ele alınması gerektiğini ve bu durumda orucun ertelenmesi ya da bırakılması gerekebileceğini belirtti.
Prof. Dr. Çelik, hamileler ve emziren anneler için de özel uyarılarda bulundu. “Oruç Bebek Gelişimine Zarar Veriyor” başlığı altında, bu dönemde oruç tutmanın, hem anne hem de bebek sağlığı açısından ciddi riskler taşıyabileceğini ve bu nedenle orucun ertelenmesi gerektiğini vurguladı. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Çelik, oruç tutmayı tercih eden hamile ve emziren annelerin doktor kontrolünde ve yeterli gıda değeri yüksek besinler tüketmeleri gerektiğini ifade etti.
Son olarak, oruç tutarken yaşanabilecek sağlık sorunlarına karşı da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Turgay Çelik, oruç tutan bireylerin karşılaşabilecekleri baş dönmesi, yorgunluk, bulantı gibi belirtiler karşısında doktora başvurmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, Ramazan ayında sıvı tüketiminin azalması nedeniyle böbrek taşı gibi sağlık sorunlarının riskinin artabileceği, sağlıklı beslenme ve doğru sıvı alımının önemine dikkat çekti.
Prof. Dr. Turgay Çelik‘in bu uyarıları, özellikle kronik hastalıkları olan bireyler ve özel durumları olan kişiler için Ramazan ayında sağlık yönetimi konusunda rehber niteliğinde. Doktor tavsiyelerine ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarına dikkat ederek, bu mübarek ayı sağlıkla geçirmek mümkün.