Medicana International İstanbul Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Sebahattin Ateşal, son dönemlerde gençler arasında artan kalp krizi vakalarına dikkat çekerek, kalp krizlerinin yaş sınırının giderek düştüğünü belirtti. Prof. Dr. Ateşal, “Son zamanlarda çeşitli faktörler nedeni ile kalp krizi geçirme yaşı da erkene inmiştir.” ifadesini kullanarak, erken yaşlarda görülen kalp krizlerinin önlenmesi için risk faktörlerinin belirlenmesinin ve önlem alınmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.
Prof. Dr. Sebahattin Ateşal, kalp ve damar hastalıklarının bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında en yüksek ölüm oranına sahip olduğunu belirterek, bu hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılan medikal ve girişimsel yöntemlerin kalp krizi riskini azalttığını ifade etti. Ayrıca, “Kalp damar hastalığına yakalanma açısından yaş önemli bir faktörüdür. Yaşlanma süreci ile atar damarlarda gelişen yağlanma, tıkanma artmakta ve kişilerin kalp krizi geçirme riski artmaktadır. Ama son zamanlarda çeşitli faktörler nedeni ile kalp krizi geçirme yaşı da erkene inmiştir. Bu nedenle risk faktörlerinin belirlenmesi, erkenden önlem alınması önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.
Sigara kullanımının genç yaşlarda başlaması ve obezitenin artışı gibi faktörlerin kalp hastalıklarındaki artışta büyük rol oynadığını kaydeden Prof. Dr. Ateşal, yapılan araştırmalara göre sigara tüketiminin kalp damar tıkanıklığının akut ve kronik sonuçlarını artırdığını belirtti. Sigaranın bırakılmasının uzun dönemde kalp krizi riskini azaltacak en etkin yöntem olduğunu altını çizerek, alkolden de uzak durulması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Sebahattin Ateşal obezitenin gittikçe büyüyen bir sağlık problemi olduğuna dikkat çekerek, “Obezite, hipertansiyon, kolesterol, diyabet gibi hastalıkları da beraberinde getirmektedir. Obeziteden korunmak, diğer hastalıklarla birlikte kalp sağlığını korumak için de önem taşımaktadır. Bu nedenle düzenli, sağlıklı beslenmek, fazla kilonun verilmesi ya da kilo kontrolü kalp sağlığını da korumaktadır.” dedi ve Akdeniz tipi diyetin faydalarından bahsetti.
Son olarak Prof. Dr. Ateşal, Sağlık Bakanlığı‘nın 2025’e kadar bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı erken ölümleri yüzde 25 oranında azaltma hedefine işaret etti ve her sağlık merkezinde kalp taraması yapılabilmesinin önemini vurguladı. “Bakanlığın da destekleriyle kronik hastalığı olanların hayati bir sorun yaşamadan yaşam kalitelerini artırıp sağlıklı yaşamaları için birçok imkan sunulmaktadır.” diyerek, düzenli kalp kontrollerinin önemine değindi.