Medicana Bursa Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, kış aylarının gelmesiyle birlikte grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının artış gösterdiğini belirtti. Uzman, kronik hastalığı olan bireylerin grip sebebiyle ölüm riskinin önemli ölçüde arttığını vurguladı.
Prof. Dr. Reşit Mıstık’ın verdiği bilgilere göre, grip salgınları özellikle kalp-damar hastalığı, akciğer hastalığı ve diyabet gibi kronik rahatsızlıkları olan kişilerde daha ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Hastalıklı mekanlarda daha fazla zaman geçirilmesi ve insan temasının artmasıyla birlikte grip ve benzeri virüslerin bulaşma riski de artmaktadır.
“Grip, soğuk algınlığı virüsleri, nezle virüsü, Covid-19’un sebebi olan SARS-Coronavirus-2 ve respiratuvar sinsityal virüs (RSV) bu dönemde en yaygın virüsler arasında yer almaktadır” diyen Prof. Dr. Reşit Mıstık, bu virüslerin solunum sistemine yerleşerek benzer belirtilerle kendini gösterdiğini ifade etti. Özellikle kronik hastalıkları olan bireylerde grip sonucu ortaya çıkabilecek komplikasyonların riskinin diğerlerine göre çok daha yüksek olduğunu belirtti.
Gribe neden olan influenza virüsünün kuluçka süresinin 1-4 gün arasında olduğunu ve ani başlayan baş ağrısı, yüksek ateş, üşüme, titreme gibi belirtilere hafif burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısının da eklenebileceğini açıklayan uzman, grip sonucu ortaya çıkabilecek zatürre gibi ciddi komplikasyonların ölüm riskini artırdığını vurguladı.
“Soğuk algınlığı ve nezle gibi diğer solunum yolu enfeksiyonları da grip gibi benzer belirtilerle kendini gösterebilir. Ancak bu hastalıkların genellikle daha hafif seyrettiğini ve ölüm riskinin grip kadar yüksek olmadığını belirtmek gerekir” diyen Prof. Dr. Reşit Mıstık, vatandaşların grip mevsiminde alabilecekleri önlemlere dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti.
Corona virüsün kuluçka süresinin 3-10 gün arasında olduğunu ve belirtilerin hafif ateş, kırgınlık, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, kuru öksürük gibi başladığını söyleyen uzman, bazı hastalarda tat-koku kaybı gibi belirtilerin de görülebileceğini belirtti. Hastalığın seyri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Reşit Mıstık, bazı risk gruplarında ciddi hastalık ve ölüm oranının grip geçirenlerden daha yüksek olduğunu açıkladı.
Prof. Dr. Reşit Mıstık ayrıca RSV’nin kuluçka süresinin 2-8 gün olduğunu ve özellikle bebeklerde solunum sistemi hastalıklarına yol açabileceğini ifade eden uzman, bu virüsün insanlarda ve şempanzelerde hastalığa neden olduğunu söyledi.
Tüm bu bilgiler ışığında, halkın grip ve benzeri solunum yolu enfeksiyonlarına karşı dikkatli olması ve koruyucu önlemleri almaları önem arz etmektedir. Ayrıca, özellikle kronik rahatsızlıkları olan kişilerin grip aşısı yaptırmaları, hastalık riskini önemli ölçüde azaltabilir.