Liv Hospital Samsun Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, çocukların teknolojik cihaz kullanımının dikkat süresini olumsuz etkileyebileceğini ve bazı davranış bozukluklarına neden olabileceğini vurguluyor. Özellikle Otizmli, DEHB ve konuşma bozukluğu olan çocuklarda bu etkinin daha belirgin olduğunu belirten Prof. Dr. Aydın, zorunlu durumlar haricinde belirli kurallar ve sınırlamalar getirilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Liv Hospital Samsun Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, çocuklarda teknolojik cihaz kullanımı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, zorunlu durumlar dışında belli kurallar çerçevesinde ve belirli sürelerle çocukların teknolojik cihazları kullanmasına izin verilmesinin uygun olabileceğini belirtti.
“Günlük kullanım süresi 1 saati geçmemelidir”
2 yaşından küçük çocukların teknolojik aletlerin kullanmasının önerilmediğini vurgulayan Prof. Dr. Faruk Aydın, “Çünkü dil, zihinsel, hareket ve sosyal-duygusal becerilerin gelişimi için anne-baba ve diğer yetişkinlerle sosyal etkileşim gereklidir. Okul öncesi dönemde, günlük kullanım süresi 1 saati geçmemelidir. İlk ve ortaokul döneminde ise hafta içi okul günlerinde 1 saat, tatil günlerinde ise 2 saati aşmamalıdır” diye konuştu.
“Uykudan önce kullanılmamalı”
Uykudan önceki 1 saatlik zaman diliminde dijital elektronik aletlerin kullanımının önerilmediğini belirten Prof. Dr. Aydın, “Ayrıca, kullanılacak sürenin bölünerek birkaç seferde kullanılması uygun olabilir. Ancak eğitim amaçlı kullanımlar, görüntülü görüşmeler veya konuşmalar bunun dışında tutulabilir” şeklinde konuştu.
“Uygun sınırlar konulmalıdır”
Günümüzde, çocuklar ve ergenler arasında dijital elektronik aletlerin yaygın kullanılmasının, bu araçların eğlence aracı haline gelmesine ve özel dillerin oluşmasına yol açtığını söyleyen Aydın, “Sosyal iletişimde önemli bir rol oynamakta ve teknolojiyle olan bağlantılarını sağlamaktadır. Özellikle okul öncesi dönemde, anne-baba etkileşimine açık ve doğru programlarla teknolojik aletlerin çocuklar üzerinde olumlu etkileri olabilir. Uygun kullanım kuralları ve sınırlamalar çerçevesinde bu araçların faydalı olabileceği unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın kimdir?
Liv Hospital Samsun Çocuk Nörolojisi Uzmanı ve aynı zamanda Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında uzmanlık sahibi olan Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, Türkiye’nin saygın sağlık profesyonellerinden biridir.
Eğitim ve Kariyer Yolculuğu:
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde aldığı diplomadan sonra uzmanlık alanında yüksek lisansını tamamlayan Prof. Dr. Aydın, Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Tıpta Uzmanlık, ardından Çocuk Nörolojisi Yandal Uzmanlık ve Klinik Nörolojik Bilimler Tezsiz Yüksek Lisans eğitimlerini başarıyla tamamladı.
Deneyim ve Görevleri:
33 yılı aşkın bir süredir sağlık sektöründe hizmet veren Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, başta Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi olmak üzere birçok prestijli kurumda görev aldı. Çocuk Nörolojisi Uzmanı olarak Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi’nde önemli görevler üstlendi ve akademik kariyerine öğretim üyeliğiyle devam etti.
Güncel Görevi ve Katkıları:
Liv Hospital Samsun’da Çocuk Nörolojisi alanında uzmanlık hizmeti sunan Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, aynı zamanda Medical Park Bahçelievler Hastanesi ve İstinye Üniversite Hastanesi’nde görev almaktadır. Çocukların sağlığına duyduğu önem ve uzmanlık alanındaki birikimi ile Türkiye’nin çocuk nörolojisi sahasında öncü isimlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Ödüller ve Bilimsel Çalışmalar:
Birçok bilimsel yayın ve araştırma projelerine imza atan Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, öğrencilere verdiği eğitimlerle de tanınmaktadır. Akademik kariyerinde elde ettiği başarılar ve katkılarıyla Türk sağlık sistemine önemli bir değer katmaktadır.
Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, çocuk sağlığı ve nörolojik hastalıklar konusundaki derin bilgisi ve deneyimiyle, Türkiye’de ve uluslararası alanda tanınan bir sağlık profesyoneli olarak öne çıkmaktadır.