Medipol Mega Üniversite Hastanesi Onkoloji Cerrahisi bölümünden Prof. Dr. Mustafa Öncel, Kolon Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamalarda, kalın bağırsak kanserinin tehlikelerine ve bu hastalığın önlenmesinde alınabilecek önlemlere dikkat çekti. Dünya genelinde her yıl 1 milyondan fazla insanın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Öncel, 2035 yılında 2,5 milyon yeni teşhisin beklendiğini ifade etti. Türkiye’de de erkekler ve kadınlar arasında en sık görülen ilk üç kanser türünden biri olan kalın bağırsak kanserinin, her 8 kansere bağlı ölümden birinin nedeni olduğunu vurguladı.
Öncel, kalın bağırsak kanserine yol açan faktörler arasında obezite ve hareketsizliğin önemli rol oynadığını, yapılan çalışmalarda obezite ve hareketsizliğin kalın bağırsak kanseri riskini sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 60 oranında artırdığını belirtti. Sigara ve alkol kullanımının da risk faktörleri arasında yer aldığını, ancak beslenme alışkanlıklarının da bu kanser türünü tetikleyebileceğini ifade etti. “Proteinden ve işlenmiş gıdalardan zengin batı tarzı diyet büyük bir tehdit” diyen Öncel, Akdeniz mutfağının sebze, sulu yemekler, salata, liften zengin gıdalar ve balık gibi unsurlarıyla koruyucu bir alternatif sunduğunu aktardı.
Öncel, kalın bağırsak kanserinin önlenmesi ve erken teşhisinde tarama protokollerinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Sağlıklı bireylerde hastalığın veya öncü lezyonların araştırılmasını amaçlayan tarama sayesinde, hastalık oluşmadan veya erken aşamada önleyici işlemler yapılabileceğini belirtti. Sağlık Bakanlığı‘nın 50 ve 60 yaş aralığında her vatandaşın iki defa kolonoskopi yaptırmasını önerdiğini ve 50 ile 70 yaş arasında her iki yılda bir gizli kan testi için dışkı örneği verilmesini tavsiye ettiğini ifade etti.
Gençler arasında görülme sıklığı artan kalın bağırsak kanserinin tedavisi konusunda da bilgi veren Prof. Dr. Mustafa Öncel, tedavinin multidisipliner bir yaklaşım gerektirdiğini, ameliyatın önemli bir rol oynadığını ancak bazı durumlarda kemoterapi ve ışın tedavisinin de gerekebileceğini belirtti. Özellikle makata yakın kanserlerde ameliyat öncesi ışın tedavisi uygulandığını, bu sayede makatı koruyucu işlemlerin yapılabildiğini vurguladı.
Kalın bağırsak kanserine karşı alınabilecek önlemler hakkında da önerilerde bulunan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Onkoloji Cerrahisi bölümünden Prof. Dr. Mustafa Öncel, aile öyküsünün saptanması, düzenli beslenme, kilo kontrolü, sigara ve alkolden uzak durulması ve 50 yaşından itibaren tarama testlerinin ihmal edilmemesinin önemini vurguladı.