Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Prof. Dr. Mükerrem Şahin, bor madeninin sağlık üzerindeki olumlu etkilerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Borun, sanayide geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Şahin, “Bor, çamaşır ve bulaşık deterjanlarından, diş macunlarına, bitkisel gübrelerden sağlık ürünlerine kadar pek çok alanda kullanılmaktadır” dedi.
Borun Sağlık Üzerindeki Etkileri
Prof. Dr. Mükerrem Şahin, son dönemde yapılan araştırmalarla borun, insan sağlığı için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Borun hücre zarını güçlendirmesi, magnezyum ve kalsiyum gibi elementlerin vücutta tutulumunu arttırması gibi etkileri gözlemlenmiştir. Bor, karaciğerin korunmasında ve gelişiminde, kötü kolesterolün azaltılmasında ve hormonal dengenin sağlanmasında önemli rol oynar” şeklinde konuştu. Ayrıca, borun özellikle romatoid artrit tedavisinde ve osteoporoz süreçlerinde iyileşmeye katkıda bulunduğunu, kanser ve koroner kalp hastalıklarına yakalanma riskini azalttığını ifade etti.
Yeterli Bor Alımı Gıda ile Mümkün Değil
Günümüzde tarım tekniklerindeki değişiklikler ve toprakların fakirleşmesi nedeniyle, gıdalarla yeterli bor alımının mümkün olmadığını dile getiren Prof. Dr. Şahin, “Eskiden 1 elma ile alınan bor miktarı, şimdi 20 elma ile bile alınamaz hale gelmiştir. Bu nedenle dıştan takviye alınması zorunluluğu ortaya çıkmıştır” dedi. Türkiye’de üretilen birçok bor ürününün, kemik erimesi, prostat sorunları, karaciğer yağlanması ve kanser tedavilerinde destek olarak kullanıldığını belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü’nün Bor Dozu Önerisi
Prof. Dr. Şahin, Dünya Sağlık Örgütü‘nün (DSÖ) günlük bor alımı dozunu 21 miligram olarak belirlediğini, toksik dozun ise günde 2,5 gram olduğunu açıkladı. Bor toksidesi vakasının şimdiye kadar kaydedilmediğini söyleyerek, bazı bilimsel yayınlarda bu dozun günde 5 gram kadar uygun olabileceğinin belirtildiğini ifade etti.
Kısırlık İddiaları Yanıltıcı
Son günlerde gündemde olan maden suyundaki borun kısırlık problemine yol açtığı iddialarına değinen Prof. Dr. Şahin, “Bu iddialar, yapılan pek çok çalışmanın yanında yok hükmündedir. Bor, kadın sağlığını destekler ve üreme fonksiyonlarını iyileştirir. Maden suyundaki bor miktarı, günlük alım dozu için minimum 10 litre tüketilmesi gerektirir ki bu da teorik olarak 50 şişe içilmesi anlamına gelir” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin Bor Potansiyeli ve Yararları
Türkiye’nin, dünya bor maden yataklarının yüzde 74’üne sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Mükerrem Şahin, “Yer altı sularımızda doğal olarak bulunan bor, özellikle Kütahya, Balıkesir, Eskişehir havzasında yüksek miktarlarda bulunmaktadır” diyerek, tüketicilere günde en az 5 şişe maden suyu içmelerini önerdi, böylece bir miktar bor alınmış olacağını söyledi.