Burun estetiği operasyonları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle tercih edilen cerrahi işlemler arasında yer alıyor. Ancak, bu operasyonların ardından karşılaşılabilecek bazı sorunlar da bulunuyor. Kulak Burun Boğaz Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Erkan Soylu, burun estetiği sonrasında meydana gelebilecek kötü koku problemi ve bu durumun üstesinden gelmek için uygulanabilecek yöntemler hakkında değerli bilgiler paylaştı.
Prof. Dr. Erkan Soylu‘ya göre, estetik burun ameliyatı sonrası burun içinde kötü kokuların oluşması mümkün ve bu durum birçok faktöre bağlı. Genellikle, burun estetiği ameliyatları sırasında burun daraltılıp küçültülürken, nadiren büyütme işlemleri de yapılabiliyor. Ameliyatın doğası gereği, özellikle burun ucu kısmında yapılan daraltmalar sonucunda, burun içi dokuların sekresyon üretme ve bu sekresyonların atılma süreci etkilenebiliyor. Bu sekresyonların normal akışı engellendiğinde, bakteriyel faaliyet sonucu kötü kokular meydana gelebiliyor.
Ameliyat sonrasının ilk altı ayında, özellikle ödemin de etkisiyle, bu sorun daha sık rastlanan bir durum haline gelebiliyor. Kulak Burun Boğaz Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Erkan Soylu, “Hastalarımıza, kötü kokuyu gidermek için, bir kulak pamuğunu serum veya deniz suyu spreyi ile ıslatıp içerden burun ucu kubbesini temizlemelerini tavsiye ediyoruz” diyerek, bu sorunla mücadelede etkili bir yöntem öneriyor.
Kötü kokunun, nadiren de olsa, enfeksiyon veya özellikle revizyon ameliyatları sonrası kıkırdakların beslenemeyip erimesi gibi daha ciddi sorunların bir belirtisi olabileceğini belirten Soylu, bu tür durumlarda, hastanın mutlaka ameliyatını gerçekleştiren doktora başvurması gerektiğinin altını çiziyor. Genellikle, iyileşme sürecinde olan bir burnun tekrar şişmeye başlaması veya kızarıklık artışı gibi belirtiler, doktorun bilgilendirilmesi gereken önemli işaretler arasında yer alıyor.
Kulak Burun Boğaz Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Erkan Soylu, estetik burun ameliyatları sonrasında karşılaşılabilecek bu tür problemlerin, doğru bakım ve tedavi yöntemleriyle çözülebileceğini vurguluyor. Bu süreçte, hastaların doktorlarının önerilerine sıkı sıkıya uyması, olası komplikasyonların önlenmesinde kritik bir öneme sahip. Özellikle burun içi temizliğinin, ameliyat sonrası dönemdeki iyileşme sürecini hızlandırdığı ve olası komplikasyon riskini azalttığı biliniyor.