Çukurova bölgesinde, kalıtsal kan hastalıkları üzerine çalışmalar yapan Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Antmen, akraba evliliklerinin bölgedeki kalıtsal hastalıkların artmasında önemli bir etken olduğunu belirtti. Talasemi, hemofili ve orak hücreli anemi gibi nadir görülen hastalıkların çocukluk çağında tespit edildiğini ve tedavi gerektiren durumlar olduğunu ifade eden Antmen, bu hastalıkların ömür boyu izlenmesi gerektiğini vurguladı.
Çukurova Kalıtsal Kan Hastalıkları Derneği tarafından, Seyhan Belediyesi’nin desteğiyle açılan yeni merkez, bölgede bu hastalıkların yaygınlığını azaltmayı ve toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyor. Antmen, “Bizim bölgemizde akraba evlilikleri çok yüksek. Bununla ilgili farkındalık oluşturmamız gerekiyor yoksa önüne geçemeyiz” diyerek, konunun ciddiyetine dikkat çekti.
Merkezin açılışında konuşan Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Adana ve çevresinin, genetik ve kan hastalıklarının yoğunlukla görüldüğü bir merkez olduğunu belirtti. Akay, belediye olarak bu tür uzun vadeli sağlık projelerini desteklemenin önemini vurguladı.
Prof. Dr. Bülent Antmen, akraba evliliklerinin neden olduğu sağlık sorunlarına değinerek, “Medya ve bizler tarafından, akraba evliliklerinden uzak durunda diye uyarılarda bulunuluyor ama sonuç olarak sosyal çevre ya da gönül birlikteliği bir şekilde söz konusu oluyor” ifadelerini kullandı. Aynı genetik taşıyıcılık ile yapılan evliliklerin, çocuklarda hastalık riskini artırdığını ve bunun aileler için büyük bir yük olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Bülent Antmen, dernek olarak amaçlarının, ailelere sağlıklı çocuk sahibi olmaları konusunda yardımcı olmak olduğunu dile getirdi. Ailelerin, sağlam çocuk doğurmak için nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini bilmediğini, bu konuda yönlendirme yapacaklarını söyledi.
Bu çabalar, Çukurova bölgesindeki kalıtsal kan hastalıklarının azaltılması ve bu hastalıklara sebep olan genetik faktörlerin ortadan kaldırılmasına yönelik önemli adımlar olarak görülüyor. Toplumsal farkındalığın artırılması ve doğru bilgilendirme yapılmasıyla, bu sağlık sorunlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.