OYAK, Çin’de Almatis için yeni bir tesis yatırımı gerçekleştirme kararı aldığını duyurdu. OYAK‘tan yapılan açıklamada, Almatis‘in kalsine alümina üretim kapasitesinin 50 bin metrik ton artırılarak toplamda 100 bin metrik tona çıkarılacağı belirtildi. Yeni tesisin, Almatis‘in yarı iletken yapısal bileşenler, tüketici elektroniği, termal kontrol cihazları ve elektrikli araçlar gibi kilit pazarlarda büyümesine imkan sağlayacağı vurgulandı.
Toplam 6 bin 600 metrekarelik bir alanda kurulacak olan tesisin inşaatına yılın son çeyreğinde başlanması planlanmakta olup, 2026 yılının başında devreye alınması öngörülüyor. Yeni kalsine ürün hattı ile Almatis, Çin‘de toplam 100 bin metrik tonluk bir kapasiteye ulaşmayı hedefliyor. Almatis, bu üretimin yaklaşık 20 bin metrik tonunu bölge ülkelerine ihraç etmeyi amaçlıyor.
OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem‘in açıklamalarına göre, OYAK, 2015 yılında Almatis‘i devraldığı günden bu yana şirketin büyümesini desteklemekte. Erdem, “Türkiye’nin en büyük tamamlayıcı mesleki emeklilik fonu olarak maden metalürji, çimento beton kağıt, otomotiv lojistik, enerji, gıda tarım hayvancılık, kimya ve finans sektörlerinde altı kıtada, 25 ülkede ve Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinde, tüm zaman dilimlerinde 24 saat kesintisiz faaliyet gösteriyoruz. Asya’daki yatırımlarımızla özellikli alümina ürünleri alanında pazar lideri olan Almatis‘in sektördeki gücüne güç katacak adımlar atıyoruz.” dedi.
Yeni yatırım, Çin‘in Qingdao Ekonomik Kalkınma Bölgesi‘nde, mevcut kalsine alümina tesislerinin bulunduğu alanda gerçekleştiriliyor. Erdem, bu yeni tesisin yüksek katma değerli üretimiyle Almatis‘in potansiyel pazarlarda etki alanını genişleteceğini belirtti. Erdem, “Almatis‘in bölgesel pazarlarda büyüyebilmesi için Çin‘deki üretim kapasitesinin artırılması stratejik önemde. Aynı zamanda ham maddeyi yerel kaynaklardan sağlayarak, tedarik zincirinde yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçmeyi de hedefledik. Talebe zamanında ve yeterli karşılık verebilmek, verimli ve karlı bir operasyon yürütmek üzere tüm tedbirleri aldık.” ifadelerini kullandı.
Erdem, ayrıca Çin ekonomisinin gelişmeye devam ettiğine dikkat çekerek, yabancı yatırımcıların da uzun vadeli büyüme fırsatlarını değerlendirdiğini vurguladı. “Yüksek büyüme potansiyeline sahip dünyanın en büyük pazarlarından Çin‘deki bu yatırımımızla küresel ağımızı genişleteceğiz. Hedef pazarlarımıza yönelik ilave 50 bin metrik ton üretim kapasitesi oluşturacağımız ve emisyon değerleri için belirlenen standartlara uygun inşa edeceğimiz yeni tesisimizde son teknolojiyi kullanacağız. OYAK olarak güçlü finansal yapımız, stratejik planlamamız, entegre faaliyetlerimizle Almatis‘in bölgedeki potansiyelini değerlendirip, OYAK‘ın gücüne güç katacağız.” şeklinde değerlendirmede bulundu.