İsviçre merkezli girişim şirketi Oxyle, kalıcı kimyasal olarak bilinen PFAS’ların atık sudan yok edilmesi için geliştirdiği çözümü ölçeklendirmek amacıyla 16 milyon dolarlık yatırım aldı. 2022 yılında 3 milyon dolarlık bir tohum yatırımıyla başlayan bu süreç, şirketin bu alandaki iddiasını pekiştiriyor. İlk ticari kurulumunu gerçekleştiren Oxyle, 2025 ve sonrasını kapsayan uzun vadeli su arıtma sözleşmeleri imzalamaya başladı.
PFAS’lar, endüstrilerde uzun yıllardır büyük bir sorun olarak öne çıkıyor. Mevcut yöntemler, PFAS’ları sudan sadece başka atık akışlarına taşırken bu kimyasalların yakılması veya depolanması için yüksek maliyetler ortaya çıkıyor. Bunun yanında, bu yöntemler çevresel sızıntı riski taşıyor. Bazı teknolojiler PFAS’ları yok edebilse de enerji maliyetleri nedeniyle bu yöntemlerin geniş çapta kullanılması çoğu kurum için ekonomik olmuyor.
Oxyle’nin geliştirdiği teknoloji, PFAS’ları kalıcı olarak ve ekonomik bir şekilde yok edebilen ilk çözüm olarak değerlendiriliyor. Geleneksel yöntemlerin aksine, bu sistem PFAS moleküllerini yok ediyor ve %99’un üzerinde başarı sağlıyor. Üstelik alternatif yok etme yöntemlerine göre en az 15 kat daha az enerji tüketiyor. Sistemin üç aşamalı yapısı; köpük fraksiyonlama, katalitik yok etme ve makine öğrenimi destekli gerçek zamanlı izleme adımlarından oluşuyor. Modüler yapısı sayesinde ek yakma veya depolama gibi ikincil atık yönetimi gerektirmiyor. Geleneksel sistemlerin haftalarca süren laboratuvar analizlerinin aksine, Oxyle’nin özel izleme sistemi anlık geri bildirim ve sürekli optimizasyon sağlıyor.
ETH Zurich’te kurulan şirketin kurucuları Fajer Mushtaq ve Silvan Staufert, dört yıl içinde yenilikçi fikirlerini uygulanabilir bir çözüme dönüştürmeyi başardı. Şirket, bugüne kadar 20’den fazla müşteri projesini tamamladı ve Swiss Technology Award, SEIF ve WEF’s Uplink Top Innovators gibi prestijli ödüller kazandı. Bu son yatırım turuyla birlikte toplamda 26 milyon dolarlık bir fonlama sağlayan şirket, hibe ve ödüller yoluyla da önemli ölçüde ek kaynak elde etti.
Oxyle CEO’su ve Kurucu Ortağı Fajer Mushtaq, “Beş yıl önce yalnızca iki kurucuyduk ve tek bir büyük fikrimiz vardı: sularımızdan kalıcı kimyasalları yok etmek. Bugün bu fikir kanıtlandı, uygulandı ve ölçeklenmeye hazır. Bu yatırım, teknolojimizi en çok ihtiyaç duyan endüstrilere ve topluluklara ulaştırmamızı sağlayacak” dedi.
Tohum yatırım turuna 360 Capital öncülük etti. Yatırımda ayrıca Axeleo Capital, Founderful ve SOSV de yer aldı. 360 Capital Ortağı Thomas Nivard, “Oxyle’nin çığır açan teknolojisi, küresel çapta büyük bir sorun olan PFAS kirliliğine etkili bir çözüm sunuyor. Geleneksel yöntemlerin aksine, bu teknoloji zararlı kimyasalları kalıcı olarak yok ediyor ve bu konuda yeni bir standart belirliyor” şeklinde konuştu.
Oxyle, önümüzdeki beş yıl içinde 100 milyon metreküp kirli suyu arıtmayı hedefliyor. Şirket, çözümünü kimya, tüketim malları üretimi, yarı iletken üretimi ve belediye su arıtma gibi farklı sektörlere yaymayı planlıyor. Böylece, “kalıcı kimyasallardan” arındırılmış suların yeniden kazanılması hedefleniyor.