Altın gelir üreten bir varlık haline getirilecek
Girişimin öncelikli hedefi, altının dijitalleştirilerek pasif bir yatırım aracı olmaktan çıkarılması. Bu kapsamda ORO Labs, altını daha likit, parçalanabilir ve gelir sağlayan bir varlık haline dönüştürmek istiyor. ORO Labs Kurucu Ortağı ve CEO’su Usman Saleem, “Altın sadece elde tutulan bir varlık olmamalı, zenginlik üretmeli” diyerek bu dönüşüm vizyonunu özetliyor.
Şirketin planları arasında borçlanma aracı olarak kullanılabilen, farklı piyasalarda aktif biçimde işlem gören ve global işlemlerde kullanılabilen yeni finansal uygulamaları piyasaya sürmek yer alıyor. Bu yeni çözümler, altının dijital varlık ekosistemi içerisinde daha fazla kullanılmasını hedefliyor.
Solana ekosisteminden güçlü destek
Yatırım turuna Fasset ve Phantom, Jupiter, Helium, Squads, Sanctum, Anza Labs, Perena, Bonk ve Forma gibi önde gelen Solana projelerinin melek yatırımcıları da katıldı. Özellikle Solana üzerinde altın tokenizasyonuna odaklanan ORO’nun bu destekle ürün yelpazesini genişletmesi ve merkeziyetsiz finans ile geleneksel finans alanında daha derin entegrasyonlar sağlaması bekleniyor.
Yükselen altın fiyatları ve dijital varlıklara yönelim etkili oldu
Son dönemde altına olan ilginin artması ve merkez bankalarının rezervlerini artırması gibi gelişmeler, fiziksel altın varlıklarının büyük oranda pasif kalmasına neden oluyor. 2024 başından bu yana altın fiyatları 2.000 dolardan 3.000 dolara kadar yükseldi. Bu da önemli miktarda sermayenin düşük verimlilikle tutulduğu anlamına geliyor. Diğer yandan ABD’nin dijital rezerv açıklaması ve dijital varlıklara yönelimin hız kazanması, tokenizasyon fikrinin cazibesini artırdı.
ORO Labs, bu noktada fiziksel altını dijital bir biçime sokarak hem bireysel yatırımcılar hem de kurumsal aktörler için daha etkin kullanım yolları sunmak istiyor. 468 Capital ortağı Guilherme Steinbruch, ORO’nun “klasik emtia piyasaları ile yeni nesil finans altyapıları arasında bir köprü” olma potansiyeline dikkat çekti.
Abu Dabi ve Dubai ile yeni açılımlar
Girişim, geçtiğimiz ay Abu Dhabi Global Market (ADGM) ile bir Niyet Mektubu (MoU) imzalayarak Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere bölgesel altın tokenizasyonunu artırma konusunda adım attı. Aynı zamanda düzenleyici uygunluk konusundaki taahhütler de bu anlaşmanın bir parçası oldu.
Şirket merkezini Dubai‘ye taşıyan ORO, yıllık 100 milyar doların üzerinde altın işlem hacmine sahip olan bu bölgede ciddi bir potansiyel görüyor. Girişim, bu likidite ve ticaret ağı üzerinden küresel ölçekte erişilebilecek, şeffaf ve ölçeklenebilir bir yapı oluşturmayı hedefliyor.
Fasset iş birliği ile farklı pazarlara açılım
Yatırımcılardan biri olan Fasset, ORO’nun Malezya, Bahreyn, Endonezya ve Türkiye gibi pazarlarda yayılmasına katkı sunacak. Fasset’in regülasyona uygun finansal altyapısı üzerinden hem bireysel hem de kurumsal kullanıcıların erişimi kolaylaştırılacak. Bu kapsamda ORO, yıl içinde Fasset’in Layer 2 ağı Own üzerinde de faaliyete geçecek.
Tokenize altın fikrinin, istikrarlı yapısıyla bilinen altına nasıl bir hareketlilik kazandıracağı ve yatırımcıların bu yapıya nasıl tepki vereceği, önümüzdeki dönemde yakından izlenecek.