OpenAI, yapay zeka tabanlı sohbet robotu ChatGPT’nin geliştiricisi olarak tanınan ve ABD merkezli bir teknoloji şirketi, Asya’daki ilk ofisini Japonya’nın başkenti Tokyo’da açtığını duyurdu. Şirket, “İnsanlığa zararsız yapay zeka üretmek” mottosuyla hareket ettiğini vurgularken, “Teknolojideki küresel liderliği, hizmet kültürü ve yeniliği benimseyen topluluğu nedeniyle ilk Asya ofisimiz olarak Tokyo‘yu seçtik.” ifadesini kullandı.
Yeni ofisin açılması, OpenAI ürünlerinden yararlanan Toyota, Rakuten ve Daikin gibi büyük kurumsal müşterilerle olan ilişkilerin daha da güçlenmesine olanak tanıyacak. Bu hamle, şirketin teknolojik inovasyonlarını ve yapay zeka çözümlerini bölgesel olarak daha etkin bir şekilde sunmasını sağlayacak.
Ayrıca, şirketin Japonya pazarı için özel olarak geliştirilen ve mevcut modelden daha hızlı metin çeviren ve özetleyen, Japonca için optimize edilmiş yeni bir sohbet robotu hizmete sunulduğu açıklandı. Bu gelişme, yerel dil ve kültüre uygun çözümler sunma noktasında OpenAI’ın özelleştirilmiş yaklaşımlarını vurgulamakta.
Yeni ofis aracılığıyla, müşteri desteği dahil olmak üzere çeşitli kurumsal hizmetler sunmayı hedefleyen OpenAI, Japonya içindeki yönetim çerçevesini de güçlendirmeyi planlıyor. Şirketin CEO’su Sam Altman‘ın video mesaj yoluyla katıldığı ve Çiyoda bölgesindeki bir otelde düzenlenen basın toplantısında, Tokyo ofisinin, Japonya halkı ve iş dünyasıyla uzun vadeli olmasını umduğu ortaklığın ilk adımı olarak nitelendirildiği belirtildi.
Altman, “Yapay zekanın insanları daha üretken olmaya teşvik ederek çalışmaları hızlandıracağına, aynı zamanda henüz hayal bile edilemeyen yeni sektörlere değer katacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.
OpenAI yöneticilerinden Brad Lightcap ise toplantıdaki konuşmasında, Japonya’nın 2 milyondan fazla müşteriyle, OpenAI sohbet robotunu kullanan en büyük pazarlardan olduğunu ifade etti. OpenAI’ın uluslararası operasyonlarını genişletme stratejisi kapsamında, 2023 yılında Londra ve Dublin’de ofisler açıldığı hatırlatıldı.
CEO Sam Altman, Nisan 2023’teki Tokyo ziyareti sırasında Başbakan Kişida Fumio ile görüşmesinde ulusal pazara yönelik yatırım olasılıklarını ele almış, “Bu teknolojinin artılarını ele aldık ve eksilerini nasıl azaltabileceğimizi konuştuk. Japon kültürüne ve diline uygun bir model oluşturmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.” ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklama, şirketin yerel koşullara duyarlı, özelleştirilmiş çözümler sunma taahhüdünü bir kez daha ön plana çıkarmış oldu.