VM Medical Park Pendik Hastanesi‘nden Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Selçuk Nafız Çekmeceli, ekran bağımlılığının göz sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Çekmeceli, tablet, bilgisayar ve cep telefonu gibi cihazların yoğun kullanımının, “bilgisayar görüş sendromu” olarak bilinen göz yorgunluğuna yol açabileceğini belirtti. Bu sendromun belirtileri arasında “göz çevresi ve baş ağrısı, göz kuruluğu, yanma, batma, gözlerde yabancı cisim hissi, kızarıklık, bulanık görme” gibi sorunlar yer alıyor.
Op. Dr. Çekmeceli, ekran kullanımında dikkat edilmesi gereken konuları vurgularken, özellikle çocuklar için ideal ekran süresinin belirlenmesi gerektiğini belirtti. “0-2 yaş grubunun hiç ekrana tabi tutulmaması, 2-12 yaş arasında sürenin 60 dakika ile sınırlandırılması, 12-18 yaş arasında ise 120 dakikayı geçmemesi” gerektiğini ifade etti. Bu sürelerin aşılması halinde her yaş grubunda bilgisayar görüş sendromunun görülebileceği uyarısında bulundu.
Ekran kullanımında doğru mesafe ve duruşun önemine değinen Çekmeceli, “Bilgisayarla kullanıcı arasında ortalama 60 cm‘lik mesafe bulunmalıdır. Bilgisayar, en fazla göz hizasında veya göz seviyesi altında tutulmalı, ekran koruyucu cam olmalıdır. Ayrıca 20-20-20 kuralı olarak tanımladığımız şekilde, 20 dakikada bir 20 saniye süreyle 20 feet (yaklaşık 6 metre) uzak mesafeye bakılarak gözler dinlendirilmelidir” dedi.
Ayrıca ekran bağımlılığının çocuklar için sosyal açıdan da sorunlara yol açabileceğini belirten Op. Dr. Selçuk Nafız Çekmeceli, bu durumun “ajite, içe kapanık ve konsantrasyon bozukluğu olan çocukların ortaya çıkma olasılığını artırabileceği” konusunda uyardı. Erişkinler ve çocuklar için dik pozisyonda ekran karşısında durmanın önemini vurgularken, aksi halde “paravertebral kaslarda spazm ve ona bağlı boyun, baş ve göz ağrılarının oluşabileceğini” dile getirdi.
Ebeveynlerin ekran bağımlılığı konusunda çocuklarına destek olmasının önemine dikkat çeken Op. Dr. Selçuk Nafız Çekmeceli, “Ekran süresi yaşa uyumlu olmalıdır. Sosyal platformlar, çocukların yanlış yönlere kaymasına sebebiyet verebilir. Ekran süresini ve mesafesini kontrol altına almak ebeveynlerin sorumluluğundadır” dedi. Ayrıca, ekran karşısında uzun süre geçirmenin göz kırpma refleksini azalttığını ve gözyaşı tabakasının buharlaşmasına neden olduğunu söyledi. Bunun da yanma, batma, kızarıklık ve bulanık görme gibi şikayetleri kolaylaştıracağını belirten Çekmeceli, suni gözyaşlarının bu durumu önleyebileceğini belirtti.
Ekran bağımlılığının neden olduğu bilgisayar görüş sendromu, her yaş grubu için dikkat edilmesi gereken bir risk olarak uzmanlar tarafından kabul ediliyor. Doğru mesafe, sınırlı süre ve uygun duruş alışkanlıkları edinilerek göz sağlığı korunabilir.