Medicana Sivas Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kerime Nazlı Salihoğlu, doğum sonrası başlayan ve yaklaşık altı hafta süren lohusalık dönemi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Op. Dr. Salihoğlu, annelerin bu süreçte ciddi duygusal ve fiziksel değişimler yaşadığını, bazılarının ise lohusa sendromu deneyimleyebileceğini belirtti. Lohusa sendromunun, annelerde mutsuzluk, karamsarlık ve üzüntü gibi duygusal durumlarla kendini gösterdiğini ifade etti.
Op. Dr. Kerime Nazlı Salihoğlu, “Anneler doğumun ardından kendilerini mutsuz, karamsar, üzgün hissedebilir. Hayattan zevk alamama, bebeğine yeterli sevgi hissedememe, dışarı çıkmak istememe, aşırı uyku hali ve aşırı iştah ya da tam tersi uykusuzluk ve iştahsızlık gibi durumlar yaşayabilir. Bu süreçte aile ve eşlerin anneye desteği çok önemlidir,” dedi ve ekledi: “Doğum yapan her 100 kadından 10-15’inde lohusa sendromunun görebileceğini” söyledi.
Lohusalık sürecinde bazen belirtilerin geç fark edilmesi veya gizlenmesi sorunları da beraberinde getiriyor. Op. Dr. Salihoğlu bu konuda, “Bazen hastalarımız, kadınlarımız bu durumu gizledikleri için ya da çok farkına varamadıkları için ortaya çıkması da gecikebilir. Toplumda her doğum yapan kadında lohusa sendromu görülme riski vardır. Her 100 doğum yapan kadının 10-15 ‘inde de görülebilir. Aslında bu oranlar daha fazla ama kadınlar paylaşmadıkları için oranlar biraz daha düşükmüş gibi algılanıyor,” ifadelerini kullandı.
Belirtilerin ciddiyeti ve müdahale gerekliliği konusunda da bilgi veren Salihoğlu, zor doğum geçiren, travmatik doğum deneyimi yaşayan veya önceki gebeliklerde depresyon geçiren kadınların lohusa sendromu açısından daha yüksek risk altında olduğunu belirtti. Ayrıca, ekonomik sıkıntılar veya aile içi sorunlar yaşayan annelerin de bu durumdan etkilenebileceğini ifade etti.
Op. Dr. Salihoğlu bu süreçte annelerin psikolojik ve psikiyatrik destek almasının önemine değinerek, “Herkeste görülebilen ve tedavisi mümkün olan bir durum” dedi. Aile ve eşlerin desteğinin bu sürecin üstesinden gelmede büyük bir rol oynadığını vurguladı. Özellikle annelerin kendilerine zaman ayırmaları, dinlenmeleri ve sosyal etkinliklere katılmaları önerisinde bulundu.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kerime Nazlı Salihoğlu son olarak, “Kendimizi yıpratmamızın bir anlamı yok” diyerek, annelere öz-şefkat göstermelerini ve bu zorlu süreci sevgi temelli bir yaklaşımla yönetmelerini tavsiye etti. Her anne ve aile için farklı yöntemlerin işe yarayabileceğini belirtti ve annelerin bu süreçte aktif bir şekilde destek aramaları gerektiğini sözlerine ekledi.